Σάββατο 13 Απριλίου 2013

ΤΑΟ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ

TAO TE KING 33η ΣΤΡΟΦΗ - Λάο Τσε
Αυτός που κατανοεί τους άλλους διαθέτει γνώση’
αυτός που κατανοεί τον εαυτό του διαθέτει σοφία.
Η άσκηση ελέγχου πάνω στους άλλ...ους απαιτεί βία’
Ο έλεγχος του εαυτού απαιτεί δύναμη.
Αν καταλάβεις πως έχεις αρκετά,
τότε είσαι πραγματικά πλούσιος.
Αυτός που αφιερώνεται στο έργο του ζει σίγουρα πολύ.
Αυτός που αφιερώνεται στο Τάο ζει σίγουρα για πάντα.
Ζήσε με Αυτοκυριαρχία
Στον σύγχρονο κόσμο μας, μορφωμένος θεωρείται συνήθως κάποιος με αρκετά διπλώματα, που είναι σε θέση να πάρει μέρος σε μια συζήτηση για όλα τα θέματα, ιδιαίτερα του ακαδημαϊκού χώρου. Πέρα από τη συσσώρευση πτυχίων, οι πολύ μορφωμένοι άνθρωποι συχνά κατανοούν και βοηθούν τους άλλους. Φαίνεται μάλιστα πως διαθέτουν την ικανότητα να «διαβάζουν» τις καρδιές των άλλων. Η εξουσία και το κύρος αυτών των ατόμων αυξάνουν ανάλογα με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν υπό την εποπτεία τους, όπως συμβαίνει με τον πρόεδρο ενός πανεπιστημίου, το διευθύνον στέλεχος μιας εταιρείας ή έναν ανώτατο αξιωματικό του στρατού.
Στην 33η στροφή του Τάο Τε Κινγκ, ο Λάο Τσε ζητάει από εσάς να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε τις δίδυμες έννοιες της γνώσης και της εξουσίας. Καλείστε να εκτιμήσετε το επίπεδο της αυτοκυριαρχίας σας στρέφοντας το βλέμμα σας προς τα μέσα και βλέποντας τον κόσμο, και τη θέση σας μέσα σε αυτόν, με άλλο μάτι. Μια ζωή προσανατολισμένη στο Τάο επικεντρώνεται στην κατανόηση του εαυτού σας και όχι στην κατανόηση του τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς των άλλων. Το ενδιαφέρον σας μετατοπίζεται από την απόκτηση πληροφοριών και το κυνήγι συμβόλων κοινωνικής αναγνώρισης στην κατανόηση και τον έλεγχο του εαυτού σας σε οποιαδήποτε κατάσταση. Η εξουσία πάνω στους άλλους θα αντικατασταθεί από μια εσωτερική δύναμη που θα σας επιτρέπει να συμπεριφέρεστε με τη φυσική σοφία του Τάο.
Καθώς θα αλλάζετε τον τρόπο σκέψης σας, ο κόσμος σας θα υποστεί ριζικές μα ευχάριστες αλλαγές. Για παράδειγμα, καθώς θα αντιλαμβάνεστε πως είστε υπεύθυνοι για τις αντιδράσεις σας οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή, οι άλλοι θα πάψουν να ασκούν οποιαδήποτε εξουσία ή μορφή ελέγχου πάνω σας. Αντί να σκέφτεστε: «Γιατί αυτό το άτομο συμπεριφέρεται έτσι και με κάνει να νιώθω τόσο ανήσυχα;», μπορείτε να δείτε την κατάσταση ως μια πρόκληση εξερεύνησης του εαυτού σας μέσα από μια νέα προοπτική. Η εσωτερική σας εξερεύνηση σάς δίνει τη δυνατότητα να επιτρέψετε την ανενόχλητη ροή των εσώτερων διαθέσεών σας, αλλά και να τις εξετάσετε επιδεικνύοντας στωικότητα προς τον εαυτό σας. Αν ανακαλύψετε το δικό σας ρεύμα σκέψεων και απλά το ακολουθήσετε, τότε η συμπεριφορά οποιουδήποτε άλλου προσώπου χάνει αυτόματα τη δύναμή της. Θα αρχίσετε να βλέπετε τον κόσμο διαποτισμένο από την αρμονία του Τάο, το οποίο θα κυλάει πλέον μέσα σας.
Σε οποιαδήποτε περίσταση -οικογενειακή, επαγγελματική, κοινωνική ή ακόμα κι όταν απλώς βλέπετε τις φρικαλεότητες στις βραδινές ειδήσεις- θα αντιληφθείτε πως κανένας δεν μπορεί να έχει αληθινή εξουσία επάνω σας. Αρνούμενοι να παραδώσετε τον έλεγχο της ύπαρξής σας σε οποιοδήποτε πρόσωπο ή οποιαδήποτε εξωτερική κατάσταση, ασκείτε την προσωπική σας δύναμη. Αποκτάτε κυριολεκτικά αυτοκυριαρχία’ και αυτή η νέα κατάσταση εσωτερικού ελέγχου προέρχεται από την επιλογή σας να ζείτε σύμφωνα με το Τάο. Δεν έχετε ανάγκη την επιδοκιμασία των άλλων ή κάποιο επιπλέον απόκτημα για να είστε ευτυχισμένοι - πρέπει απλά να αντιληφθείτε πως είστε ένα Θεϊκό κομμάτι του αιώνιου Τάο, πάντα συνδεδεμένο με την αθάνατη αυτή ουσία.
Ο Λάο Τσε εξισώνει την ικανότητα να αναζητάμε μέσα μας την Πηγή της φώτισης και της δύναμης με την αιώνια ζωή. Σας θυμίζει πως, παρ' όλο που εξωτερικά πράγματα (όπως η κατοχή γνώσεων και η εξουσία πάνω στους άλλους) μπορούν να χαρίσουν μια πολύχρονη ζωή, αν αποκτήσετε τον έλεγχο του εαυτού σας, τότε θα αποκτήσετε μαζί άφθαρτη σοφία κι ένα εισιτήριο για την αθανασία.
Να τι θέλει ο μεγάλος δάσκαλος να κρατήσετε από την 33η στροφή του Τάο Τε Κινγκ και να εφαρμόσετε στον κόσμο σας:
Προσπαθήστε να κατανοήσετε τον εαυτό σας αντί να κατηγορείτε τους άλλους.
Κάθε φορά που νιώθετε άγχος, πόνο ή ακόμα και μια μικρή αναστάτωση εξαιτίας της συμπεριφοράς των άλλων, σταματήστε να επικεντρώνεστε σε εκείνους που θεωρείτε υπεύθυνους για την εσωτερική αγωνία σας. Μετατοπίστε την πνευματική σας ενέργεια, έτσι ώστε να αγκαλιάσετε αυτό που αισθάνεστε - αφήστε το Τάο να ρεύσει ελεύθερα, χωρίς να ρίχνετε στους άλλους την ευθύνη για τα συναισθήματα σας. Μην κατηγορείτε ούτε καν τον εαυτό σας! Απλά αφήστε το Τάο να ξεδιπλωθεί... Πείτε στον εαυτό σας πως κανείς δεν έχει τη δύναμη να σας ταράζει χωρίς τη δική σας συναίνεση και πως δεν έχετε καμιά διάθεση να παραχωρήσετε τέτοια εξουσία σε αυτό το πρόσωπο. Έχετε, όμως, τη διάθεση να βιώσετε ελεύθερα τα συναισθήματά σας, χωρίς να τα αποκαλείτε «λανθασμένα» ή να νιώθετε την ανάγκη να τα απομακρύνετε. Ακολουθήστε τη ροή του Τάο τώρα! Με αυτή την απλή άσκηση, τη στιγμή που θα νιώσετε δυσφορία θα κάνετε το άλμα προς την κατάκτηση αυτοκυριαρχίας.
Έχει σημασία να προσπεράσετε κάθε άσκηση κριτικής, ακόμα και επιθυμίας να κατανοήσετε τους σκοπούς του άλλου προσώπου’ αντίθετα, αφιερώστε τις δυνάμεις σας στο να καταλάβετε τον εαυτό σας. Αναλαμβάνοντας οι ίδιοι την ευθύνη του πώς επιλέγετε να αντιδράσετε σε οποιαδήποτε κατάσταση, εναρμονίζεστε με το Τάο. Αλλάξτε τον τρόπο με τον οποίο επιλέγετε να αντιλαμβάνεστε την εξουσία που οι άλλοι έχουν επάνω σας’ και θα ανακαλύψετε έναν λαμπερό, καινούργιο κόσμο απεριόριστων δυνατοτήτων.
Προσπαθήστε να κάνετε τους άλλους να ανακαλύψουν το Τάο στη δική τους ζωή.
Διώξτε κάθε επιθυμία να εξουσιάζετε μέσω της βίαιης φύσης των ενεργειών και της προσωπικότητάς σας τους άλλους. Το εγώ πιστεύει πως οι άλλοι είναι ανίκανοι να διαχειριστούν τις ζωές τους και θέλει να τους ελέγχει με το ζόρι. Δείξτε, λοιπόν, την εσωτερική σας δύναμη εγκαταλείποντας παρόμοιες τακτικές. Επιδείξτε αυτοσυγκράτηση κάθε φορά που είστε έτοιμοι να πείτε στους άλλους πώς «πρέπει» να φερθούν. Αξιοποιήστε την ευκαιρία για να τους επιτρέψετε να διδαχθούν τα δικά τους μαθήματα χωρίς παρέμβαση εκ μέρους σας. Παρατηρήστε πόσο συχνά επιχειρείτε να χρησιμοποιήσετε λεκτική βία προκειμένου να πείσετε τους γύρω σας να σας ακούσουν. Μείνετε αμίλητοι και εκπέμψτε συναισθήματα αγάπης. Μολονότι σπανίζει στον σημερινό κόσμο, εσείς εξασκηθείτε σε αυτό το είδος αυτοκυριαρχίας. Είστε αρκετά δυνατοί για να εμπιστευτείτε το Τάο.
Όταν κρίνετε τους άλλους, η ροή του Τάο ελαττώνεται. Δείτε πώς ο κόσμος πραγματικά αλλάζει μπροστά στα μάτια σας, όταν εκφράζετε την ειλικρινή επιθυμία να ακολουθήσει ο καθένας το δικό του προσωπικό μονοπάτι, αυτό που θα τον βοηθήσει να αντιληφθεί το μεγαλείο του Τάο. Μέσα στη σοφία και τη δύναμη του Τάο, όλοι εκείνοι που θεωρούσατε πως σας έχουν ανάγκη για να τους υποδείξετε με ποιον τρόπο πρέπει να ζήσουν είναι ίσοι με εσάς.
Εφαρμόστε το Τάο Τώρα
Σήμερα ασκηθείτε στην εφαρμογή του Τάο με κάποιον ο οποίος συνήθως σας προκαλεί ταραχή. Ξεκινήστε συνειδητά μια συζήτηση με την πεθερά, τον ή την πρώην σύζυγο, τον φορτικό συνάδελφο ή τον ενοχλητικό συγγενή, προσκαλώντας το Τάο να ρεύσει ελεύθερα. Παρατηρήστε τι νιώθετε, πού και πότε το νιώθετε’ παραμείνετε θερμά και υπομονετικά σε επαφή με τις αισθήσεις που αναδύονται από το σώμα σας. Αυτή τη στιγμή έχετε μπει στον χώρο της αυτοκυριαρχίας.
Να τι σας προτείνει το βιβλίο ‘’Μαθήματα θαυμάτων’’ σχετικά με τη συγκεκριμένη στροφή του Τάο Τε Κινγκ: «Αυτό είναι το μοναδικό πράγμα που χρειάζεται να κάνετε για να αποκτήσετε όραμα και ευτυχία, και για να απαλλαχθείτε από τον πόνο... Πείτε μονάχα αυτό, εννοώντας το όμως χωρίς καμιά επιφύλαξη: Είμαι υπεύθυνος για αυτά που βλέπω. Επιλέγω τα συναισθήματα που νιώθω ανά πάσα στιγμή...».
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

IO CHE AMO SOLO TE