Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Μνησικακία http://www.tokleidi.com/2013/06/mnisikakia/



Μνησικακία

maldad_revoluciontrespuntocero
Σύμφωνα με το λεξικό η λέξη μνησικακία είναι γνώρισμα του ανθρώπου που δεν ξεχνά τη βλάβη που του προκάλεσαν καθώς τρέφεται από το μίσος του για το δράστη και την επιδίωξη να τον εκδικηθεί. Μνησικακία στην ψυχολογία είναι το δυσάρεστο συναίσθημα ότι κάποιος απολαμβάνει ένα ή περισσότερα προνόμια με ανάρμοστο και άνισο τρόπο. Η προκύπτουσα αγανάκτηση γεννά τον ενδο- και δια-ταξικό ανταγωνισμό. Η εκδικητικότητα, η μνησικακία και ο φθόνος συχνά συνυπάρχουν στο άτομο.
Φθόνος που βγαίνει από το ρήμα φθίνω που σημαίνει μειώνομαι, λιγοστεύω, συρρικνώνομαι. Πράγματι, ο φθόνος μας μειώνει την α-φθονία. Ο φθόνος, ένα καθολικό συναίσθημα που συναντιέται σε όλες τις εποχές και τους πολιτισμούς «παρουσιάζεται ως ψυχαναγκαστική σύγκριση του υποκειμένου με τον άλλο, χωρίς να έχει πραγματικά σχέση μαζί του», θέλει μόνο να τον δει να ταπεινώνεται, να απογυμνώνεται, χωρίς ο ίδιος να έχει πραγματικό όφελος από αυτό. Έχει όμως ένα φαντασιακό όφελος: βλέπει την φαντασιακή του εικόνα εξυψωμένη, μη αμφισβητούμενη από την εικόνα του άλλου, ως ανταγωνιστή.
Τα άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα γνωρίσματα δεν είναι πάντα αντικειμενικά και αρνούνται να συνειδητοποιήσουν πως επικρίνοντας τον έξω κόσμο απλά υπεκφεύγουν την κριτική εναντίον του εαυτού τους και υποτιμούν τον κόσμο γύρω τους για να μην υποτιμήσουν τον εαυτό τους. Σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι που κρίνουν τα πάντα και τους πάντες γύρω τους μοιάζουν να έχουν πολλή αυτοπεποίθηση αλλά στην πλειοψηφία τους είναι πολύ ευάλωτα άτομα με ιδιαίτερα χαμηλή αυτοεκτίμηση. Το να είναι ένα άτομο επικριτικό είναι σαφής ένδειξη ότι κάτω από την στιβαρή επιφάνεια υπάρχει μια ισχυρή τάση στο άτομο για εσωτερική κριτική.
Είναι σημαντικό αυτά τα άτομα να συνειδητοποιήσουν ότι η περιφρόνηση και η μνησικακία που δείχνουν για τους γύρω τους είναι οι σκέψεις που ζουν μέσα στο μυαλό τους. Αρνητικές σκέψεις, αρνητικά συναισθήματα, που πηγάζουν μέσα από αυτούς και όχι απ’ τους γύρω τους. Η περιφρόνηση, ο φθόνος, η μνησικακία μας γεμίζουν με αρνητικά συναισθήματα και συνοδεύονται από αρνητικές ενέργειες που μπορεί να μας οδηγήσουν στην απόσυρση, στην απομόνωση και στην κοινωνική εξαθλίωση.
Το άτομο που αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα θα πρέπει να κάνει μια βαθιά ενδοσκόπηση ώστε να κατανοήσει τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα. Θα πρέπει να μάθει να συγχωρεί και να αφήνει πίσω τις άσχημες στιγμές του παρελθόντος, για να μην κάνει και το παρόν του άσχημο. Όταν μπορέσετε να συγχωρέσετε τον εαυτό σας και τους άλλους και να σταματήσετε να είστε φυλακισμένοι στο μίσος και στο φθόνο τότε θα μπορέσετε να αγαπήσετε τη ζωή σας. Επιλέξτε τις λέξεις σας προσεκτικά – δεν μπορείτε να τις πάρετε πίσω από τη στιγμή που τις είπατε. Τα σκληρά λόγια είναι σαν σφαίρες – μπορούν να αφήσουν βαθιές πληγές. Και τις περισσότερες φορές, το να πείτε «συγγνώμη» δεν είναι αρκετό για να επουλωθούν οι πληγές που προξενήσατε σε κάποιον.
Το Κλειδί της Σκέψης – tokleidi.wordpress.com
Βιβλιογραφία: Φθόνος και Μνησικακία, Θ. Λίποβατς – Νίκος Δεμερτζής, Εκδ. Πόλις
arisgiavris.gr
dailyarticle.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: