Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

ΜΑΘΗΜΑ 1


ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Δεν κατανοώ   τίποτα Από αυτά που βλέπω  μέσα σε αυτό το δωμάτιο σε αυτό το δρόμο, από αυτό το παράθυρο, σε αυτό το μέρος.



H πρώτη άσκηση αρχίζει με την αναγνώριση της’’ διπλής άγνοιας ‘’που συνέλαβε ο Σωκράτης. Ένα γνωρίζω ότι τίποτα δεν γνωρίζω.

 Ο Σωκράτης με αυτήν την φιλοσοφική του θέση έμεινε διαχρονικά αποδεκτή η σκέψη του  και άφησε ανοιχτό το ζήτημα για έρευνα και από τους συγχρόνους του αλλά και μέχρι μέχρι σήμερα μετά από τόσους αιώνες το αν γνωρίζουμε τι είναι  αλήθεια  είναι ακόμα αναπάντητο Η  πρώτη άσκηση  μας φέρνει προ του διλήματοε άν γνωρίζουμε σίγουρα κάτι η πρέπει να το αμφισβητήσουμε για να μας δοθεί η ευκαιρία να το μελετήσουμε και να δούμε και άλλες παραμέτρους προτού αποφανθούμε άρα γνωρίζουμε την αλήθεια για το κάθε τι;

Έτσι αποφεύγουμε την διπλή  άγνοια δηλαδή και δεν γνωρίζω αλλά και νομίζω ότι γνωρίζω

Αν απαντήσουμε  ότι δεν γνωρίζω αποφεύγουμε την διπλή άγνοια και δεχόμαστε την απλή και ειλικρινή άγνοια που σημαίνει  ότι δεν γνωρίζω όμως είμαι ανοιχτός να μάθω . 

Αυτό το κάνουμε σε όλα τα ερωτήματα που αντιμετωπίζουμε  στην  ζωή μας .

Αυτή η  άσκηση μας προτρέπει να σκεφτόμαστε βαθιά και όχι απερίσκεπτα και να είμαστε έτοιμοι να δούμε και έναν άλλο τρόπο σκέψης. Ετσι θα αποφύγουμε να παραμένουμε κολλημένοι στα στερεότυπα που παραλάβαμε χωρίς να τα επανεξετάζουμε .


  Αν πέσουμε στην παγίδα να απαντήσουμε ότι γνωρίζουμε στο

ερώτημα τι σημαίνει αυτή  η καρέκλα στην συνέχεια των ασκήσεων θα δούμε

ότι κακώς απαντήσαμε τόσο πρόχειρα στο  ερώτημα  χωρίς να δούμε

όλες τις παραμέτρους.Αυτός ο τρόπος σκέψης μας ρίχνει στην διπλή άγνοια.  

Αυτό το κάνουμε σε όλα τα ερωτήματα που αντιμετωπίζουμε  στην  ζωή μας .

Η άσκηση μοιάζει απλή και παιδαριώδης  ο εγωικός νους μας αντιδρά και προσβάλλεται ‘’με θεωρούν τόσο ηλίθιο αναρωτιέται ‘’και πετάει το βιβλίο στα αζήτητα  Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση του εγωικού νου που πιστεύει ότι τα ξέρει όλα.

Η ασκήσεις πράγματι φαίνονται ανόητες και θα μπορούσε κάποιος να επιρρίψει την ευθύνη στον βιβλίο ,πώς είναι δυνατόν  ένα βιβλίο να αρχίζει με το τοσο ανόητες θέσεις αναρωτιέται κάποιος; Η απάντηση είναι πολύ απλή αλλά αγνωστη σε πολλούς που  αρχίζουν τα μαθήματα από τις ασκήσεις και όχι από τα κείμενα που διδάσκουν τα μαθήματα θαυμάτων .Ειναι σαν να θέλεις να απαντήσεις τις ερωτήσεις σε ύλη που δεν έχεις μελετήσει .

Λέξεις πολύ σημαντικές όπως η λέξη σημαίνει φαίνεται ότι δεν έχουν κάποιο βαρύτητα και ότι απλώς είναι εκεί χωρίς ιδιαίτερη σημασία Στις ασκήσεις που ακολουθούν θα μάθουμε ότι αυτή λέξη μας καθορίζει ποιοι νομίζουμε ότι είμαστε και αν θα είμαστε ελεύθεροι η δούλοι παλιών πεποιθήσεων

Ακολουθεί η άσκηση που θα πρεπει να την δούμε με την σημασία που πραγματικά έχει


ΜΑΘΗΜΑ 1

Τίποτα ,από αυτά που βλέπω μέσα στο  Δωμάτιο ή  στο δρόμο, από αυτό το παράθυρο, σε αυτό το μέρος .Έχει οποιαδήποτε σημασία.

Τώρα κοίταξε αργά γύρω σου, και άσκησε  την εφαρμογή αυτής της ιδέας εξειδικευμένα σε ότι  βλέπεις.

Αυτό το τραπέζι δε σημαίνει τίποτα.

Αυτή η καρέκλα δε σημαίνει τίποτα.

Αυτό το χέρι δε σημαίνει τίποτα.

Αυτό το πόδι δε σημαίνει τίποτα.

Αυτό το στυλό δε σημαίνει τίποτα.

Έπειτα κοίταξε πιο πέρα από την άμεση περιοχή σου, και εφάρμοσε αυτή την ιδέα σε ευρύτερη κλίμακα:

Αυτή η πόρτα δε σημαίνει τίποτα.

Αυτό το σώμα δε σημαίνει τίποτα.

Αυτή η λάμπα δε σημαίνει τίποτα.

Αυτή η πινακίδα δε σημαίνει τίποτα.

Αυτή η σκιά δε σημαίνει τίποτα.

Σημείωσε ότι αυτές οι δηλώσεις δεν είναι τοποθετημένες με  κάποια σειρά, και μην επιτρέψεις  να γίνουν διαφοροποιήσεις στα είδη των αντικειμένων που εφαρμόζονται. Αυτός είναι ο σκοπός της άσκησης. Η δήλωση θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλα όσα βλέπεις. Όσο εφαρμόζεις την ιδέα για μια μέρα, να την εφαρμόζεις εξ ολοκλήρου χωρίς διακρίσεις. Μην προσπαθήσεις να την εφαρμόσεις σε όλα όσα βλέπεις, γιατί αυτές οι ασκήσεις δεν πρέπει να γίνουν τελετουργικές. Μόνο βεβαιώσου ότι  δεν εξαιρείς τίποτα από ό,τι βλέπεις . Το κάθε πράγμα είναι σαν το άλλο όσον αφορά την εφαρμογή αυτής της ιδέας.
Το κάθε ένα από τα πρώτα τρία μαθήματα δεν πρέπει να γίνεται πάνω από δύο φορές την ημέρα το κάθε ένα, κατά προτίμηση πρωί  και βράδυ. Ούτε θα πρέπει να το επιχειρείς για περισσότερο από περίπου ένα λεπτό, εκτός κι αν αυτό το θεωρείς πολύ βιαστικό. Είναι βασικό να υπάρχει μια αίσθηση άνεσης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

IO CHE AMO SOLO TE