VΙ. Φόβος και Σύγκρουση
1. Το ότι φοβάσαι φαίνεται ότι συμβαίνει παρά την θέλησή σου· σαν να είναι κάτι πέρα από τον έλεγχό σου. Ωστόσο, έχω ήδη πει ότι μόνο οι δημιουργικές πράξεις θα έπρεπε να είναι ακούσιες. Εγώ μπορώ να αναλάβω τον έλεγχο σε όλα όσα δεν έχουν σημασία, ενώ η καθοδήγησή μου θα οδηγεί όλα όσα έχουν, αν εσύ το επιλέξεις. Τον φόβο δεν μπορώ να τον ελέγξω, αλλά μπορεί να τεθεί υπό τον δικό σου έλεγχο. Ο φόβος με εμποδίζει να σου δώσω τον δικό μου έλεγχο. Η παρουσία του φόβου δείχνει ότι έχεις υψώσει σκέψεις σωματικές στο επίπεδο του νου. Αυτό τις αποσπά από τον έλεγχό μου, και σε κάνει να νιώθεις προσωπικά υπεύθυνος γι αυτές. Αυτή είναι μια προφανής σύγχυση επιπέδων.
2. Δεν καλλιεργώ την σύγχυση επιπέδων, αλλά εσύ πρέπει να επιλέξεις να την διορθώσεις. Δεν μπορείς να δικαιολογήσεις την παρανοϊκή συμπεριφορά σου λέγοντας ότι δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς. Γιατί θα πρέπει να συναινείς σε παρανοϊκή σκέψη; Εδώ υπάρχει μία σύγχυση που καλά θα έκανες να δεις καθαρά. Μπορεί να πιστεύεις ότι είσαι υπεύθυνος για ό,τι κάνεις, αλλά όχι για ό,τι σκέφτεσαι. Η αλήθεια είναι ότι είσαι υπεύθυνος για ό,τι σκέφτεσαι, διότι μόνο σε αυτό το επίπεδο μπορείς να ασκήσεις την επιλογή σου. Το τι κάνεις προέρχεται από αυτό που σκέφτεσαι. Δεν μπορείς να διαχωρίσεις τον εαυτό σου από την αλήθεια «δίνοντας» αυτονομία στην συμπεριφορά. Αυτή ελέγχεται από μένα αυτόματα αμέσως μόλις εναποθέσεις αυτό που σκέφτεσαι κάτω από την καθοδήγησή μου. Όποτε φοβάσαι, είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι έχεις επιτρέψει στο νου σου να δημιουργήσει εσφαλμένα και δεν επέτρεψες σε μένα να τον καθοδηγήσω.
3. Δεν έχει νόημα να πιστεύεις ότι το να ελέγξεις την έκβαση της λανθασμένης σκέψης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την θεραπεία. Όταν φοβάσαι έχεις επιλέξει εσφαλμένα. Αυτός είναι ο λόγος που νιώθεις υπεύθυνος γι αυτό. Πρέπει ν’αλλάξεις το νου σου, όχι την συμπεριφορά σου, και αυτόείναι ζήτημα προθυμίας. Δεν χρειάζεσαι καθοδήγηση παρά μόνο στο επίπεδο του νου. Η διόρθωση ανήκει μόνο στο επίπεδο όπου είναι δυνατή η αλλαγή. Η αλλαγή δεν σημαίνει τίποτα στο επίπεδο του συμπτώματος, όπου δεν μπορεί να λειτουργήσει.
4. Η διόρθωση του φόβου είναι δική σου ευθύνη. Όταν ζητάς απελευθέρωση από τον φόβο, υπονοείς ότι δεν είναι δική σου η ευθύνη. Αντί γι αυτό, θα έπρεπε να ζητάς, βοήθεια στις συνθήκες που έχουν προκαλέσει τον φόβο. Αυτές οι συνθήκες μπορεί να περιλαμβάνουν μια προθυμία να είσαι διαχωρισμένος. Σε αυτό το επίπεδο μπορείς να κάνεις κάτι. Είσαι υπερβολικά ανεκτικός στην περιπλάνηση του νου, και παθητικά συναινείς στις λανθασμένες δημιουργίες του νου σου. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν έχει σημασία, αλλά το θεμελιώδες σφάλμα έχει. Η διόρθωση είναι πάντα η ίδια. Πριν επιλέξεις να κάνεις οτιδήποτε, ρώτησέ με αν η επιλογή σου βρίσκεται σε συμφωνία με την δική μου. Αν είσαι σίγουρος ότι είναι, δεν θα υπάρχει φόβος.
5. Ο φόβος είναι πάντα σημάδι έντασης, που προκύπτει κάθε φορά που αυτό που θέλεις έρχεται σε σύγκρουση με αυτό που κάνεις. Αυτή η κατάσταση προκύπτει με δύο τρόπους: Πρώτα, μπορεί να επιλέγεις να κάνεις αλληλοσυγκρουόμενα πράγματα, είτε συγχρόνως, είτε διαδοχικά. Αυτό παράγει συγκρουόμενη συμπεριφορά, η οποία σου είναι ανυπόφορη διότι το μέρος του νου που θέλει να κάνει κάτι άλλο εξαγριώνεται. Δεύτερον, μπορεί να συμπεριφέρεσαι όπως νομίζεις ότι πρέπει, αλλά χωρίς να θέλεις απόλυτα να το κάνεις αυτό. Αυτό παράγει συνεπή συμπεριφορά, αλλά περιλαμβάνει μεγάλη ένταση. Και στις δύο περιπτώσεις, ο νους και η συμπεριφορά βρίσκονται σε δυσαρμονία, και το αποτέλεσμα είναι μια κατάσταση στην οποία κάνεις αυτό που δεν θέλεις απόλυτα να κάνεις. Αυτό εγείρει μια αίσθηση εξαναγκασμού που συνήθως προκαλεί οργή, και έπειτα είναι πολύ πιθανόν ν’ακολουθήσει προβολή. Κάθε φορά που υπάρχει φόβος, είναι επειδή δεν έχεις αποφασίσει. Άρα ο νους σου είναι διχασμένος, και η συμπεριφορά σου αναπόφευκτα γίνεται αλλοπρόσαλλη. Η διόρθωση σε επίπεδο συμπεριφοράς μπορεί να μετατοπίσει το σφάλμα από τον πρώτο στον δεύτερο τύπο, αλλά δεν θα εξαλείψει τον φόβο.
6. Είναι δυνατόν να φτάσεις σε μια κατάσταση στην οποία να φέρεις το νου σου κάτω από την δική μου καθοδήγηση χωρίς να καταβάλλεις συνειδητή προσπάθεια, αλλά αυτό συνεπάγεται μια προθυμία που δεν έχεις αναπτύξει ακόμα. Το Άγιο Πνεύμα δεν μπορεί να ζητήσει περισσότερα από όσα είσαι πρόθυμος να κάνεις. Η δύναμη να τα κάνεις προέρχεται από την δική σου αδιαίρετη απόφαση. Δεν υπάρχει ένταση όταν κάνεις το Θέλημα του Θεού μόλις αναγνωρίσεις ότι είναι επίσης και δικό σου. Το μάθημα εδώ είναι αρκετά απλό, αλλά συνήθως παραβλέπεται. Γι αυτό θα το επαναλάβω, προτρέποντάς σε να ακούσεις. Μόνο ο νους σου μπορεί να παράγει φόβο. Το κάνει αυτό κάθε φορά που βιώνει σύγκρουση ως προς το τι θέλει, παράγοντας αναπόφευκτη ένταση διότι αυτό που θέλει να κάνει και αυτό που κάνει βρίσκονται σε δυσαρμονία. Αυτό μπορεί να διορθωθεί μόνο αν αποδεχτείς ένα ενοποιημένο στόχο.
7. Το πρώτο διορθωτικό βήμα για την ακύρωση του λάθους είναι να γνωρίσεις πρώτα ότι η σύγκρουση είναι μια έκφραση φόβου. Λέγε στον εαυτό σου ότι κατά κάποιο τρόπο επέλεξες να μην αγαπάς, ειδάλλως ο φόβος δεν θα είχε προκύψει. Τότε η όλη διαδικασία της διόρθωσης γίνεται μια απλή σειρά πρακτικών βημάτων μέσα στην ευρύτερη διαδικασία της αποδοχής της Επανόρθωσης σαν θεραπεία. Αυτά τα βήματα μπορούν να συνοψισθούν με αυτό τον τρόπο:
Γνώρισε πρώτα ότι αυτό είναι φόβος.
Ο φόβος προκύπτει από έλλειψη αγάπης.
Η μόνη γιατρειά για την έλλειψη αγάπης είναι η απόλυτη αγάπη.
Η απόλυτη αγάπη είναι η Επανόρθωση.
8. Έχω τονίσει ότι το θαύμα, ή η έκφραση της Επανόρθωσης, είναι πάντα σημάδι σεβασμού από τους άξιους προς τους άξιους. Η αναγνώριση αυτής της αξίας αποκαθίσταται με την Επανόρθωση. Είναι ολοφάνερο, λοιπόν, ότι όταν φοβάσαι, έχεις τοποθετήσει τον εαυτό σου σε μια θέση όπου χρειάζεσαι Επανόρθωση. Έχεις κάνει κάτι χωρίς αγάπη, έχοντας επιλέξει δίχως την αγάπη. Αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση για την οποία προσφέρεται η Επανόρθωση. Η ανάγκη για γιατρικό ενέπνευσε την καθιέρωση της. Όσο αναγνωρίζεις μόνο την ανάγκη για γιατρικό, θα παραμένεις φοβισμένος. Όμως, αμέσως μόλις το δεχτείς, έχεις καταργήσει τον φόβο. Έτσι συμβαίνει η αληθινή θεραπεία.
9. Όλοι βιώνουν φόβο. Και όμως, με πολύ λίγη ορθή σκέψη θα καταλάβαινες γιατί εμφανίζεται ο φόβος. Λίγοι είναι αυτοί που εκτιμούν τηνπραγματική δύναμη του νου, και κανένας δεν παραμένει σε πλήρη επίγνωση αυτής της δύναμης όλη την ώρα. Όμως, αν ελπίζεις να γλυτώσεις από τον φόβο υπάρχουν κάποια πράγματα που θα πρέπει να συνειδητοποιήσεις, και μάλιστα πολύ καλά. Ο νους είναι πολύ ισχυρός, και ποτέ δεν χάνει την δημιουργική του δύναμη. Ποτέ δεν κοιμάται. Κάθε στιγμή δημιουργεί. Είναι δύσκολο να αναγνωρίσεις ότι σκέψη και πίστη συνδυάζονται σε ένα κύμα δύναμης που μπορεί στην κυριολεξία να κινήσει βουνά. Με πρώτη ματιά φαίνεται πως το να πιστεύεις ότι διαθέτεις τόσο μεγάλη δύναμη είναι αλαζονικό, αλλά αυτός δεν είναι ο πραγματικός λόγος που δεν το πιστεύεις. Προτιμάς να πιστεύεις ότι οι σκέψεις σου δεν μπορούν να ασκήσουν πραγματική επιρροή διότι στην πραγματικότητα τις φοβάσαι. Αυτό μπορεί να καταπραΰνει την αίσθηση των ενοχών σου, αλλά το κόστος θα είναι να αντιλαμβάνεσαι το νου ως ανήμπορο. Αν πιστεύεις ότι αυτό που σκέφτεσαι δεν παράγει αποτελέσματα μπορεί να πάψεις να το φοβάσαι, αλλά το πιο πιθανό είναι και να μην το σέβεσαι. Δεν υπάρχουν αδρανείς σκέψεις. Κάθε σκέψη παράγει μορφή σε κάποιο επίπεδο.
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ
VΙ. Φόβος και Σύγκρουση
1.
Το ότι
φοβάσαι φαίνεται ότι συμβαίνει παρά την θέλησή σου· σαν να είναι
κάτι πέρα από τον έλεγχό σου. ΛΑΘΟΣ
2.
Ωστόσο,
έχω ήδη πει ότι μόνο οι δημιουργικές πράξεις θα έπρεπε να είναι ακούσιες.
3.
Εγώ μπορώ να αναλάβω τον έλεγχο σε όλα όσα δεν
έχουν σημασία, ενώ η καθοδήγησή μου θα οδηγεί όλα όσα έχουν, αν εσύ το
επιλέξεις.
4.
5. Τον φόβο δεν μπορώ να τον ελέγξω, αλλά μπορεί να τεθεί υπό τον
δικό σου έλεγχο.ΣΩΣΤΟ
6. Ο φόβος με εμποδίζει να σου δώσω τον
δικό μου έλεγχο. ΣΩΣΤΟ
7.
8. Η παρουσία του φόβου δείχνει ότι έχεις υψώσει σκέψεις σωματικές στο επίπεδο
του νου.ΠΧ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ, ΛΑΘΟΣ
9.
10. Αυτό τις αποσπά από τον έλεγχό μου,
και σε κάνει να νιώθεις προσωπικά υπεύθυνος γι αυτές
11.
12. Αυτή είναι μια προφανής σύγχυση
επιπέδων.
2. Δεν
καλλιεργώ την σύγχυση επιπέδων, αλλά εσύ πρέπει να επιλέξεις να την διορθώσεις.
Δεν μπορείς να δικαιολογήσεις την παρανοϊκή
συμπεριφορά σου λέγοντας ότι δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς.
Γιατί θα πρέπει να συναινείς σε παρανοϊκή
σκέψη; Εδώ υπάρχει μία σύγχυση που καλά θα έκανες να δεις καθαρά.
Μπορεί να
πιστεύεις ότι είσαι υπεύθυνος για ό,τι κάνεις, αλλά όχι για ό,τι
σκέφτεσαι. ΛΑΘΟΣ
Η αλήθεια
είναι ότι είσαι υπεύθυνος για ό,τι σκέφτεσαι, διότι μόνο σε αυτό το επίπεδο
μπορείς να ασκήσεις την επιλογή σου.ΣΩΣΤΟ
Το τι
κάνεις προέρχεται από αυτό που σκέφτεσαι.ΣΩΣΤΟ
Δεν μπορείς να διαχωρίσεις τον
εαυτό σου από την αλήθεια «δίνοντας» αυτονομία στην συμπεριφορά.
Αυτή ελέγχεται από μένα αυτόματα αμέσως
μόλις εναποθέσεις αυτό που σκέφτεσαι κάτω από την καθοδήγησή μου.
Όποτε φοβάσαι, είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι
έχεις επιτρέψει στο νου σου να δημιουργήσει εσφαλμένα και δεν επέτρεψες σε
μένα να τον καθοδηγήσω.
3. Δεν έχει
νόημα να πιστεύεις ότι το να ελέγξεις την έκβαση της λανθασμένης σκέψης μπορεί
να έχει ως αποτέλεσμα την θεραπεία.(Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΝΟΥ)
Όταν φοβάσαι έχεις επιλέξει εσφαλμένα. Αυτός
είναι ο λόγος που νιώθεις υπεύθυνος γι αυτό. Πρέπει ν’αλλάξεις το νου σου, όχι
την συμπεριφορά σου, και αυτόείναι ζήτημα προθυμίας. Δεν χρειάζεσαι
καθοδήγηση παρά μόνο στο επίπεδο του νου. Η διόρθωση ανήκει μόνο στο επίπεδο
όπου είναι δυνατή η αλλαγή. Η αλλαγή δεν σημαίνει τίποτα στο επίπεδο του
συμπτώματος, όπου δεν μπορεί να λειτουργήσει.
4. Η διόρθωση
του φόβου είναι δική σου ευθύνη. Όταν ζητάς απελευθέρωση από τον
φόβο, υπονοείς ότι δεν είναι δική σου η ευθύνη*
. Αντί γι
αυτό, θα έπρεπε να ζητάς, βοήθεια στις συνθήκες που έχουν προκαλέσει
τον φόβο. *
Αυτές οι
συνθήκες μπορεί να περιλαμβάνουν μια προθυμία να είσαι διαχωρισμένος.*
Σε αυτό το επίπεδο μπορείς
να κάνεις κάτι. Είσαι υπερβολικά ανεκτικός στην περιπλάνηση του νου,
και παθητικά συναινείς στις λανθασμένες δημιουργίες του νου σου.
Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν έχει σημασία,
αλλά το θεμελιώδες σφάλμα έχει. Η διόρθωση είναι πάντα η ίδια. Πριν επιλέξεις
να κάνεις οτιδήποτε, ρώτησέ με αν η επιλογή σου βρίσκεται σε συμφωνία με την
δική μου. Αν είσαι σίγουρος ότι είναι, δεν θα υπάρχει φόβος.
5. Ο φόβος
είναι πάντα σημάδι έντασης, που προκύπτει κάθε φορά που αυτό που θέλεις έρχεται
σε σύγκρουση με αυτό που κάνεις. Αυτή η κατάσταση προκύπτει με δύο τρόπους:
Πρώτα, μπορεί να επιλέγεις να κάνεις αλληλοσυγκρουόμενα πράγματα, είτε
συγχρόνως, είτε διαδοχικά. Αυτό παράγει συγκρουόμενη συμπεριφορά, η οποία
σου είναι ανυπόφορη διότι το μέρος του νου που θέλει να κάνει κάτι
άλλο εξαγριώνεται. Δεύτερον, μπορεί να συμπεριφέρεσαι όπως νομίζεις ότι πρέπει,
αλλά χωρίς να θέλεις απόλυτα να το κάνεις αυτό. Αυτό παράγει συνεπή
συμπεριφορά, αλλά περιλαμβάνει μεγάλη ένταση. Και στις δύο περιπτώσεις, ο νους
και η συμπεριφορά βρίσκονται σε δυσαρμονία, και το αποτέλεσμα είναι μια
κατάσταση στην οποία κάνεις αυτό που δεν θέλεις απόλυτα να κάνεις. Αυτό εγείρει
μια αίσθηση εξαναγκασμού που συνήθως προκαλεί οργή, και έπειτα είναι
πολύ πιθανόν ν’ακολουθήσει προβολή. Κάθε φορά που υπάρχει φόβος, είναι επειδή
δεν έχεις αποφασίσει. Άρα ο νους σου είναι διχασμένος, και η συμπεριφορά σου
αναπόφευκτα γίνεται αλλοπρόσαλλη. Η διόρθωση σε επίπεδο συμπεριφοράς μπορεί να
μετατοπίσει το σφάλμα από τον πρώτο στον δεύτερο τύπο, αλλά δεν θα εξαλείψει
τον φόβο.
6. Είναι
δυνατόν να φτάσεις σε μια κατάσταση στην οποία να φέρεις το νου σου
κάτω από την δική μου καθοδήγηση χωρίς να καταβάλλεις συνειδητή προσπάθεια,
αλλά αυτό συνεπάγεται μια προθυμία που δεν έχεις αναπτύξει ακόμα. Το Άγιο
Πνεύμα δεν μπορεί να ζητήσει περισσότερα από όσα είσαι πρόθυμος να κάνεις. Η
δύναμη να τα κάνεις προέρχεται από την δική σου αδιαίρετη απόφαση. Δεν υπάρχει
ένταση όταν κάνεις το Θέλημα του Θεού μόλις αναγνωρίσεις ότι είναι
επίσης και δικό σου. Το μάθημα εδώ είναι αρκετά απλό, αλλά συνήθως
παραβλέπεται. Γι αυτό θα το επαναλάβω, προτρέποντάς σε να ακούσεις. Μόνο ο
νους σου μπορεί να παράγει φόβο. Το κάνει αυτό κάθε φορά που βιώνει σύγκρουση
ως προς το τι θέλει, παράγοντας αναπόφευκτη ένταση διότι αυτό που
θέλει να κάνει και αυτό που κάνει βρίσκονται σε δυσαρμονία. Αυτό μπορεί να
διορθωθεί μόνο αν αποδεχτείς ένα ενοποιημένο στόχο.
7. Το πρώτο
διορθωτικό βήμα για την ακύρωση του λάθους είναι να γνωρίσεις πρώτα
ότι η σύγκρουση είναι μια έκφραση φόβου. Λέγε στον εαυτό σου ότι κατά
κάποιο τρόπο επέλεξες να μην αγαπάς, ειδάλλως ο φόβος δεν θα είχε
προκύψει. Τότε η όλη διαδικασία της διόρθωσης γίνεται μια απλή σειρά
πρακτικών βημάτων μέσα στην ευρύτερη διαδικασία της αποδοχής της Επανόρθωσης
σαν θεραπεία. Αυτά τα βήματα μπορούν να συνοψισθούν με αυτό τον τρόπο:
Γνώρισε πρώτα ότι αυτό είναι φόβος.
Ο φόβος προκύπτει από έλλειψη αγάπης.
Η μόνη γιατρειά για την έλλειψη αγάπης είναι η απόλυτη αγάπη.
Η απόλυτη αγάπη είναι η Επανόρθωση.
8. Έχω
τονίσει ότι το θαύμα, ή η έκφραση της Επανόρθωσης, είναι πάντα σημάδι
σεβασμού από τους άξιους προς τους άξιους. Η αναγνώριση
αυτής της αξίας αποκαθίσταται με την Επανόρθωση. Είναι ολοφάνερο, λοιπόν, ότι
όταν φοβάσαι, έχεις τοποθετήσει τον εαυτό σου σε μια θέση όπου χρειάζεσαι
Επανόρθωση. Έχεις κάνει κάτι χωρίς αγάπη, έχοντας επιλέξει δίχως την αγάπη.
Αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση για την οποία προσφέρεται η Επανόρθωση. Η ανάγκη
για γιατρικό ενέπνευσε την καθιέρωση της. Όσο αναγνωρίζεις μόνο την ανάγκη για
γιατρικό, θα παραμένεις φοβισμένος. Όμως, αμέσως μόλις το δεχτείς,
έχεις καταργήσει τον φόβο. Έτσι συμβαίνει η αληθινή
θεραπεία.
9. Όλοι
βιώνουν φόβο. Και όμως, με πολύ λίγη ορθή σκέψη θα καταλάβαινες γιατί
εμφανίζεται ο φόβος. Λίγοι είναι αυτοί που εκτιμούν τηνπραγματική δύναμη του
νου, και κανένας δεν παραμένει σε πλήρη επίγνωση αυτής της δύναμης όλη την
ώρα. Όμως, αν ελπίζεις να γλυτώσεις από τον φόβο υπάρχουν κάποια πράγματα
που θα πρέπει να συνειδητοποιήσεις, και μάλιστα πολύ καλά. Ο νους είναι
πολύ ισχυρός, και ποτέ δεν χάνει την δημιουργική του δύναμη. Ποτέ δεν κοιμάται.
Κάθε στιγμή δημιουργεί. Είναι δύσκολο να αναγνωρίσεις ότι σκέψη και πίστη
συνδυάζονται σε ένα κύμα δύναμης που μπορεί στην κυριολεξία να κινήσει
βουνά. Με πρώτη ματιά φαίνεται πως το να πιστεύεις ότι διαθέτεις τόσο
μεγάλη δύναμη είναι αλαζονικό, αλλά αυτός δεν είναι ο πραγματικός λόγος που δεν
το πιστεύεις. Προτιμάς να πιστεύεις ότι οι σκέψεις σου δεν μπορούν να ασκήσουν
πραγματική επιρροή διότι στην πραγματικότητα τις φοβάσαι. Αυτό μπορεί να
καταπραΰνει την αίσθηση των ενοχών σου, αλλά το κόστος θα είναι να
αντιλαμβάνεσαι το νου ως ανήμπορο. Αν πιστεύεις ότι αυτό που σκέφτεσαι δεν
παράγει αποτελέσματα μπορεί να πάψεις να το φοβάσαι, αλλά το πιο
πιθανό είναι και να μην το σέβεσαι. Δεν υπάρχουν αδρανείς
σκέψεις. Κάθε σκέψη παράγει μορφή σε κάποιο επίπεδο.
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείουBlogThis!Μοιραστείτε το
στο TwitterΜοιραστείτε το
στο FacebookΚοινοποίηση στο
Pinterest
VΙ. Φόβος και Σύγκρουση
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ
VΙ. Φόβος και Σύγκρουση
1.
Το ότι
φοβάσαι φαίνεται ότι συμβαίνει παρά την θέλησή σου· σαν να είναι
κάτι πέρα από τον έλεγχό σου. ΛΑΘΟΣ
2.
Ωστόσο,
έχω ήδη πει ότι μόνο οι δημιουργικές πράξεις θα έπρεπε να είναι ακούσιες.
3.
Εγώ μπορώ να αναλάβω τον έλεγχο σε όλα όσα δεν
έχουν σημασία, ενώ η καθοδήγησή μου θα οδηγεί όλα όσα έχουν, αν εσύ το
επιλέξεις.
4.
5. Τον φόβο δεν μπορώ να τον ελέγξω, αλλά μπορεί να τεθεί υπό τον
δικό σου έλεγχο.ΣΩΣΤΟ
6. Ο φόβος με εμποδίζει να σου δώσω τον
δικό μου έλεγχο. ΣΩΣΤΟ
7.
8. Η παρουσία του φόβου δείχνει ότι έχεις υψώσει σκέψεις σωματικές στο επίπεδο
του νου.ΠΧ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ, ΛΑΘΟΣ
9.
10. Αυτό τις αποσπά από τον έλεγχό μου,
και σε κάνει να νιώθεις προσωπικά υπεύθυνος γι αυτές
11.
12. Αυτή είναι μια προφανής σύγχυση
επιπέδων.
2. Δεν
καλλιεργώ την σύγχυση επιπέδων, αλλά εσύ πρέπει να επιλέξεις να την διορθώσεις.
Δεν μπορείς να δικαιολογήσεις την παρανοϊκή
συμπεριφορά σου λέγοντας ότι δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς.
Γιατί θα πρέπει να συναινείς σε παρανοϊκή
σκέψη; Εδώ υπάρχει μία σύγχυση που καλά θα έκανες να δεις καθαρά.
Μπορεί να
πιστεύεις ότι είσαι υπεύθυνος για ό,τι κάνεις, αλλά όχι για ό,τι
σκέφτεσαι. ΛΑΘΟΣ
Η αλήθεια
είναι ότι είσαι υπεύθυνος για ό,τι σκέφτεσαι, διότι μόνο σε αυτό το επίπεδο
μπορείς να ασκήσεις την επιλογή σου.ΣΩΣΤΟ
Το τι
κάνεις προέρχεται από αυτό που σκέφτεσαι.ΣΩΣΤΟ
Δεν μπορείς να διαχωρίσεις τον
εαυτό σου από την αλήθεια «δίνοντας» αυτονομία στην συμπεριφορά.
Αυτή ελέγχεται από μένα αυτόματα αμέσως
μόλις εναποθέσεις αυτό που σκέφτεσαι κάτω από την καθοδήγησή μου.
Όποτε φοβάσαι, είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι
έχεις επιτρέψει στο νου σου να δημιουργήσει εσφαλμένα και δεν επέτρεψες σε
μένα να τον καθοδηγήσω.
3. Δεν έχει
νόημα να πιστεύεις ότι το να ελέγξεις την έκβαση της λανθασμένης σκέψης μπορεί
να έχει ως αποτέλεσμα την θεραπεία.(Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΝΟΥ)
Όταν φοβάσαι έχεις επιλέξει εσφαλμένα. Αυτός
είναι ο λόγος που νιώθεις υπεύθυνος γι αυτό. Πρέπει ν’αλλάξεις το νου σου, όχι
την συμπεριφορά σου, και αυτόείναι ζήτημα προθυμίας. Δεν χρειάζεσαι
καθοδήγηση παρά μόνο στο επίπεδο του νου. Η διόρθωση ανήκει μόνο στο επίπεδο
όπου είναι δυνατή η αλλαγή. Η αλλαγή δεν σημαίνει τίποτα στο επίπεδο του
συμπτώματος, όπου δεν μπορεί να λειτουργήσει.
4. Η διόρθωση
του φόβου είναι δική σου ευθύνη. Όταν ζητάς απελευθέρωση από τον
φόβο, υπονοείς ότι δεν είναι δική σου η ευθύνη*
. Αντί γι
αυτό, θα έπρεπε να ζητάς, βοήθεια στις συνθήκες που έχουν προκαλέσει
τον φόβο. *
Αυτές οι
συνθήκες μπορεί να περιλαμβάνουν μια προθυμία να είσαι διαχωρισμένος.*
Σε αυτό το επίπεδο μπορείς
να κάνεις κάτι. Είσαι υπερβολικά ανεκτικός στην περιπλάνηση του νου,
και παθητικά συναινείς στις λανθασμένες δημιουργίες του νου σου.
Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν έχει σημασία,
αλλά το θεμελιώδες σφάλμα έχει. Η διόρθωση είναι πάντα η ίδια. Πριν επιλέξεις
να κάνεις οτιδήποτε, ρώτησέ με αν η επιλογή σου βρίσκεται σε συμφωνία με την
δική μου. Αν είσαι σίγουρος ότι είναι, δεν θα υπάρχει φόβος.
5. Ο φόβος
είναι πάντα σημάδι έντασης, που προκύπτει κάθε φορά που αυτό που θέλεις έρχεται
σε σύγκρουση με αυτό που κάνεις. Αυτή η κατάσταση προκύπτει με δύο τρόπους:
Πρώτα, μπορεί να επιλέγεις να κάνεις αλληλοσυγκρουόμενα πράγματα, είτε
συγχρόνως, είτε διαδοχικά. Αυτό παράγει συγκρουόμενη συμπεριφορά, η οποία
σου είναι ανυπόφορη διότι το μέρος του νου που θέλει να κάνει κάτι
άλλο εξαγριώνεται. Δεύτερον, μπορεί να συμπεριφέρεσαι όπως νομίζεις ότι πρέπει,
αλλά χωρίς να θέλεις απόλυτα να το κάνεις αυτό. Αυτό παράγει συνεπή
συμπεριφορά, αλλά περιλαμβάνει μεγάλη ένταση. Και στις δύο περιπτώσεις, ο νους
και η συμπεριφορά βρίσκονται σε δυσαρμονία, και το αποτέλεσμα είναι μια
κατάσταση στην οποία κάνεις αυτό που δεν θέλεις απόλυτα να κάνεις. Αυτό εγείρει
μια αίσθηση εξαναγκασμού που συνήθως προκαλεί οργή, και έπειτα είναι
πολύ πιθανόν ν’ακολουθήσει προβολή. Κάθε φορά που υπάρχει φόβος, είναι επειδή
δεν έχεις αποφασίσει. Άρα ο νους σου είναι διχασμένος, και η συμπεριφορά σου
αναπόφευκτα γίνεται αλλοπρόσαλλη. Η διόρθωση σε επίπεδο συμπεριφοράς μπορεί να
μετατοπίσει το σφάλμα από τον πρώτο στον δεύτερο τύπο, αλλά δεν θα εξαλείψει
τον φόβο.
6. Είναι
δυνατόν να φτάσεις σε μια κατάσταση στην οποία να φέρεις το νου σου
κάτω από την δική μου καθοδήγηση χωρίς να καταβάλλεις συνειδητή προσπάθεια,
αλλά αυτό συνεπάγεται μια προθυμία που δεν έχεις αναπτύξει ακόμα. Το Άγιο
Πνεύμα δεν μπορεί να ζητήσει περισσότερα από όσα είσαι πρόθυμος να κάνεις. Η
δύναμη να τα κάνεις προέρχεται από την δική σου αδιαίρετη απόφαση. Δεν υπάρχει
ένταση όταν κάνεις το Θέλημα του Θεού μόλις αναγνωρίσεις ότι είναι
επίσης και δικό σου. Το μάθημα εδώ είναι αρκετά απλό, αλλά συνήθως
παραβλέπεται. Γι αυτό θα το επαναλάβω, προτρέποντάς σε να ακούσεις. Μόνο ο
νους σου μπορεί να παράγει φόβο. Το κάνει αυτό κάθε φορά που βιώνει σύγκρουση
ως προς το τι θέλει, παράγοντας αναπόφευκτη ένταση διότι αυτό που
θέλει να κάνει και αυτό που κάνει βρίσκονται σε δυσαρμονία. Αυτό μπορεί να
διορθωθεί μόνο αν αποδεχτείς ένα ενοποιημένο στόχο.
7. Το πρώτο
διορθωτικό βήμα για την ακύρωση του λάθους είναι να γνωρίσεις πρώτα
ότι η σύγκρουση είναι μια έκφραση φόβου. Λέγε στον εαυτό σου ότι κατά
κάποιο τρόπο επέλεξες να μην αγαπάς, ειδάλλως ο φόβος δεν θα είχε
προκύψει. Τότε η όλη διαδικασία της διόρθωσης γίνεται μια απλή σειρά
πρακτικών βημάτων μέσα στην ευρύτερη διαδικασία της αποδοχής της Επανόρθωσης
σαν θεραπεία. Αυτά τα βήματα μπορούν να συνοψισθούν με αυτό τον τρόπο:
Γνώρισε πρώτα ότι αυτό είναι φόβος.
Ο φόβος προκύπτει από έλλειψη αγάπης.
Η μόνη γιατρειά για την έλλειψη αγάπης είναι η απόλυτη αγάπη.
Η απόλυτη αγάπη είναι η Επανόρθωση.
8. Έχω
τονίσει ότι το θαύμα, ή η έκφραση της Επανόρθωσης, είναι πάντα σημάδι
σεβασμού από τους άξιους προς τους άξιους. Η αναγνώριση
αυτής της αξίας αποκαθίσταται με την Επανόρθωση. Είναι ολοφάνερο, λοιπόν, ότι
όταν φοβάσαι, έχεις τοποθετήσει τον εαυτό σου σε μια θέση όπου χρειάζεσαι
Επανόρθωση. Έχεις κάνει κάτι χωρίς αγάπη, έχοντας επιλέξει δίχως την αγάπη.
Αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση για την οποία προσφέρεται η Επανόρθωση. Η ανάγκη
για γιατρικό ενέπνευσε την καθιέρωση της. Όσο αναγνωρίζεις μόνο την ανάγκη για
γιατρικό, θα παραμένεις φοβισμένος. Όμως, αμέσως μόλις το δεχτείς,
έχεις καταργήσει τον φόβο. Έτσι συμβαίνει η αληθινή
θεραπεία.
9. Όλοι
βιώνουν φόβο. Και όμως, με πολύ λίγη ορθή σκέψη θα καταλάβαινες γιατί
εμφανίζεται ο φόβος. Λίγοι είναι αυτοί που εκτιμούν τηνπραγματική δύναμη του
νου, και κανένας δεν παραμένει σε πλήρη επίγνωση αυτής της δύναμης όλη την
ώρα. Όμως, αν ελπίζεις να γλυτώσεις από τον φόβο υπάρχουν κάποια πράγματα
που θα πρέπει να συνειδητοποιήσεις, και μάλιστα πολύ καλά. Ο νους είναι
πολύ ισχυρός, και ποτέ δεν χάνει την δημιουργική του δύναμη. Ποτέ δεν κοιμάται.
Κάθε στιγμή δημιουργεί. Είναι δύσκολο να αναγνωρίσεις ότι σκέψη και πίστη
συνδυάζονται σε ένα κύμα δύναμης που μπορεί στην κυριολεξία να κινήσει
βουνά. Με πρώτη ματιά φαίνεται πως το να πιστεύεις ότι διαθέτεις τόσο
μεγάλη δύναμη είναι αλαζονικό, αλλά αυτός δεν είναι ο πραγματικός λόγος που δεν
το πιστεύεις. Προτιμάς να πιστεύεις ότι οι σκέψεις σου δεν μπορούν να ασκήσουν
πραγματική επιρροή διότι στην πραγματικότητα τις φοβάσαι. Αυτό μπορεί να
καταπραΰνει την αίσθηση των ενοχών σου, αλλά το κόστος θα είναι να
αντιλαμβάνεσαι το νου ως ανήμπορο. Αν πιστεύεις ότι αυτό που σκέφτεσαι δεν
παράγει αποτελέσματα μπορεί να πάψεις να το φοβάσαι, αλλά το πιο
πιθανό είναι και να μην το σέβεσαι. Δεν υπάρχουν αδρανείς
σκέψεις. Κάθε σκέψη παράγει μορφή σε κάποιο επίπεδο.
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείουBlogThis!Μοιραστείτε το
στο TwitterΜοιραστείτε το
στο FacebookΚοινοποίηση στο
Pinterest
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου