Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΣΑΚΡΑΣ





Σανσκριτικό όνομα : Σβαντχιστχάνα σημαίνει «το αγαπημένο μέρος αυτής» ή «η κατοικία της ζωτικής δύναμης»

Θέση: Βρίσκεται στο κέντρο του κάτω μέρους της κοιλιάς μεταξύ της ηβικής περιοχής και του αφαλού.

Λειτουργία: Δημιουργική αναπαραγωγή της ύπαρξης, ευχαρίστηση, σεξουαλικότητα, τεκνοποιήση, δημιουργικότητα.Τονώνει τα νεφρά. Βελτιώνει την λειτουργία της ουροδόχου κύστης. Ομαλοποιεί την εμμηνόρροια.

Στοιχείο: Νερό η πηγή της βιολογικής ζωής. Το νερό γονιμοποιεί και παράγει συνεχώς ζωή επίσης καθαρίζει και εξαγνίζει. Διαλύει και παρασύρει τα μπλοκαρίσματα που παρεμποδίζουν τη ζωτική ροή του

Εσωτερική κτάσταση: Αυτοπεποίθηση, ευεξία

Αδένες: Γεννητικοί αδένες – ωοθήκες, προστάτης, όρχεις, επινεφρίδια) Αίσθηση: Γεύση Μέρη του σώματος: ισχία, ιερό οστό, γεννητικά όργανα, χαμηλότερο μέρος του εντέρου, σπλήνα, ουροδόχος κύστη και νεφρά, κάτω μέρος της πλάτης, όλα τα υγρά όπως αίμα, λέμφος, γαστρικά υγρά, σπέρμα. Αναπαραγωγικό και απεκκριτικό σύστημα.

Χρώμα: Ακτινοβολεί πορτοκαλί δόνηση Σπερματικός ήχος:(Μάντρα: VAM=ΒΑΜ)

Ο ήχος του είναι "όου" και είναι ρευστός .Εκπροσωπείται από την μουσική νότα « Ρε ».

Πέταλα: έξι (bam, bham,yam,ram,lam)

Ζώο σύμβολο: ψάρι, ζώα της θάλασσας, μακάρα

Θεότητες: Βισνού, Ρακίνι

Ζώδια: Καρκίνος , Ζυγός , Σκορπιός

Πλανητες: Σελήνη, Αφροδίτη, Πλούτωνας

Τροφές:Καρότα, γλυκοπατάτες, πορτοκάλια, καλαμπόκι

Οι λίθοι του είναι το Καρνεόλιο, Πορτοκαλόχρους Ασβεστίτης, Σεληνόλιθος, Σάρδιο (το Σάρδιο είναι ο καστανός Χαλκηδόνιος), Χαλαζίες (Καπνίας και Κιτρίνης), Χρυσό, Σελενίτης ή Σεληνόλιθος, Αραγωνίτης, το Ζιρκόνιο, και Σκούρος κόκκινος Ίασπις.

Αιθέρια έλαια : Είναι το γιασεμί, το ιλάνγκ-ιλάνγκ το τριαντάφυλλο και το σανδαλόξυλο,το περγαμόντο, το κάρδαμο, το νερολί, τα φύλλα φασκόμηλου. Επηρεάζουν την ερωτική και αναπαραγωγική μας ικανότητα και ευνοούν την καλλιτεχνική ανάπτυξη.





Βρίσκεται στο κέντρο του κάτω μέρους της κοιλιάς μεταξύ της ηβικής περιοχής και του αφαλού.

Η αρετή αυτού του κέντρου είναι η μετατροπή της σεξουαλικής ενέργειας σε δημιουργική.

Το σφάλμα είναι η υποταγή στον πειρασμό.

Το δεύτερο τσάκρα συνδέεται με τα μέρη της συνειδητότητας που αφορούν στο φαγητό και το σέξ- στην επικοινωνία του σώματος με το άτομο που κατοικεί σε αυτό, στο τι θέλει ή χρειάζεται το σώμα και τι βρίσκει απολαυστικό.

Σχετίζεται ακόμη με το τι συμβαίνει στη συνειδητότητά του για την απόκτηση παιδιών. Εντάσεις στην πλευρά της θέλησης ή του συναισθήματος αυτού του τσάκρα, υποδηλώνουν εντάσεις στη συνειδητότητα του ατόμου ως σύγκρουση μεταξύ της θέλησης ή των συναισθημάτων του και αυτού που ζητάει το σώμα του. Ακόμη σχετίζεται με τη προθυμία του ατόμου να νιώσει τα συναισθήματά του.



Ας το δούμε πιο αναλυτικά. Οι διαπροσωπικές μας σχέσεις ιδιαίτερα εκείνες με τα άτομα του αντίθετου φύλου επηρεάζονται αποφασιστικά από τις λειτουργίες του δεύτερου τσάρκα καθώς αντανακλά την ανάγκη που έχουμε για σχέσεις με άλλους ανθρώπους και η ενέργεια του μας κάνει ικανούς να αποκτήσουμε αίσθηση της προσωπικής μας ταυτότητας και των προστατευτικών ψυχολογικών ορίων.. Οι πολλαπλές εκδηλώσεις του Έρωτα ανήκουν στη σφαίρα του, καθώς και η επιθυμία να αποκηρύξουμε τους περιορισμούς του εγώ και να βιώσουμε μεγαλύτερη πληρότητα στη σεξουαλική ένωση.

Μέσα από αυτό το τσάκρα συμμετέχουμε στη γονιμοποίηση και την πρόσληψη ενεργειών που διαποτίζουν όλη τη φύση. Βλέπουμε τον εαυτό μας σαν μέρος της αιώνιας διαδικασίας της δημιουργίας η οποία εκφράζεται μέσα μας με τη μορφή των συναισθημάτων και της δημιουργικότητας.

Συνδέεται με τη γέννηση, είτε αυτή αφορά παιδί είτε ιδέα, ποίηση ή άλλη δημιουργική δραστηριότητα.



Ελέγχει την σεξουαλική ζωή. Επηρεάζει τα συναισθήματα για την σεξουαλικότητα και κυβερνά την αγάπη και το μίσος στις σχέσεις μας.

Επίσης είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι κρύβουν τις ενοχές και τις ταπεινώσεις τους.

Αφορά στην ισορροπία μεταξύ της αρσενικής και της θηλυκής ενέργειας κι όπως ήδη αναφέρθηκε έχει σχέση με τα συναισθήματα και τη σεξουαλικότητα. Επίσης θεωρείται το κέντρο της κτήσης και της φιλοδοξίας, σύνδεσης και μη-σύνδεσης, το κέντρο που δραστηριοποιείται για να κρατήσετε τα πράγματα υπό τον έλεγχό σας.

Είναι επίσης ένα σημαντικό κέντρο για το αμυντικό σύστημα του σώματος. Στις πολεμικές τέχνες, δίνεται τεράστια σημασία στο τσάκρα αυτό. Για παράδειγμα είναι η ενέργεια που χρειάζεται κάποιος για να κόψει ξύλα με γυμνό χέρι .



Στον άντρα επηρεάζει τα γεννητικά όργανα που αποτελούν την ώθηση της δημιουργίας της ζωής.

Στη γυναίκα επηρεάζει τις περιοχές όπου δέχονται τη δημιουργία και φιλοξενούν τη νέα ζωή, προφυλάσσοντας και τροφοδοτώντας τη με όσα χρειάζεται για επιβίωση και ανάπτυξη.



Η ενασχόληση με τη μαύρη μαγεία ή υπερβολική σκέψη και ο προγραμματισμός, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά είναι αιτίες που μπλοκάρουν το τσακρα αυτό.



Όταν λειτουργεί αρμονικά αισθανόμαστε την δημιουργική ενέργεια να διαπερνά το σώμα , τον νου και την ψυχή .Τα συναισθήματα ρέουν ελεύθερα και γνήσια και εκφράζονται χωρίς να γινόμαστε υπερβολικά συναισθηματικοί. Η ζωή μας γεμίζει συνεχώς με δέος και ενθουσιασμό. Είμαστε παθιασμένοι και γεμάτοι ενέργεια και οι πράξεις μας είναι δημιουργικές καθότι μας χαρακτηρίζει η υπομονή και η αντοχή.



H δυσλειτουργία του εκδηλώνεται με καταπιεσμένη σεξουαλικότητα ή ανεξέλεγκτη μανία με το σεξ, αβεβαιότητα και ένταση σε σχέση με το άλλο φύλο, άγχος , απόγνωση και φόβο. Φόβο απώλειας ελέγχου, φόβο για την εξουσία ή τους εθισμούς, φόβο για την οικονομική απώλεια και για την εγκατάλειψη και τέλος ο φόβο της απώλειας της δύναμης του φυσικού σώματος.



Όταν υπολειτουργεί δυσκολευόμαστε να εκδηλώσουμε τα συναισθήματα μας όταν έχουμε άγχος, γινόμαστε ακραία ντροπαλοί και βασανιζόμαστε από ενοχές, αισθανόμαστε συναισθηματικά μουδιασμένοι, και σεξουαλικά εκφράζουμε ψυχρότητα. Μπορεί ακόμα να αντιμετωπίζουμε προβλήματα σύλληψης (γονιμότητα).

Όταν υπερλειτουργεί τα συναισθήματά μας είναι ανεξέλεγκτα, είμαστε ευσυγκίνητοι και κλαίμε έχουμε υπερβολική σεξουαλική διάθεση με υπερβολικές φαντασιώσεις και παρουσιάζουμε συμπτώματα σεξουαλικής εξάρτησης Αισθανόμαστε συναισθηματικά δεμένοι με ανθρώπους και εκδηλώνουμε υπερβολική υποχωρητικότητα, ελευθεριότητα, εμμονές, ψυχαναγκασμούς και άξεστη συμπεριφορά, ματαιοδοξία και επιθετικότητα καθώς υπάρχουν καταπιεσμένες επιθυμίες που εκρήγνυνται κατά καιρούς.



Προβλήματα υγείας:

1.Ανικανότητα, στειρότητα.
2.Το οικονομικό άγχος μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον προστάτη (διόγκωση) και στις ωοθήκες, χρόνιους πόνους στο κάτω μέρος της πλάτης και τα ισχία και κατάθλιψη.
3.Κολπικές μολύνσεις ,χρόνιες κολπίτιδες και κυστίτιδα.
4.Προβλήματα στην εμμηνόπαυση (εξάψεις, κατάθλιψη). 5) Ενδομητρίωση (Τα ινομυώματα προέρχονται από την δημιουργική ενέργεια του δευτέρου ενεργειακού κέντρου που δεν εκδηλώθηκε ποτέ).
ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΣΑΚΡΑ



ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ



Τα ενεργειακά πρότυπα που παράγουμε κατά κάποιον τρόπο προσελκύουν ανθρώπους που έρχονται στην ζωή μας να μας διδάξουν κάτι. Τίποτε δεν είναι τυχαίο.

Πριν από κάθε σχέση στην ζωή μας ανοίξαμε την πόρτα χρησιμοποιώντας την ενέργεια που δημιουργήσαμε.

Αυτό το γεγονός, είναι το στοιχείο που κάνει την μάθηση της δυαδικότητας του δευτέρου τσακρα τόσο υπέροχη. Όσο πιο συνειδητοί γινόμαστε τόσο πιο συνειδητά μπορούμε να κάνουμε χρήση της ενέργειας του δευτέρου τσακρα.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:



1. Είσαι άνθρωπος που θέλει να εξουσιάζει ή να εξουσιάζεται? Επιδίδεσαι σε παιχνίδια δύναμης στην σχέση σου?

2. Μπορείς να δεις τον εαυτό σου καθαρά όταν πρόκειται για ζητήματα δύναμης και χρημάτων?

3. Τι θέλεις από μια σχέση? Τι δίνεις εσύ στην σχέση?



Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ



Όταν μένετε ανοιχτοί σε όλες τις απόψεις και δεν στέκεστε άκαμπτοι σε μια, τότε τα όνειρα και οι επιθυμίες σας θα ρέουν σύμφωνα με τις επιθυμίες της φύσης .Και όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή οι επιθυμίες σας θα πραγματοποιηθούν. Αυτός είναι ο νόμος της ελάχιστης προσπάθειας που ενεργοποιείται στο δεύτερο τσάκρα και μας διδάσκει ότι μπορούμε να κάνουμε λιγότερα και να πετύχουμε περισσότερα. Όταν αναζητάτε την εξουσία και τον έλεγχο πάνω στους άλλους, ή τα χρήματα μόνο για προσωπικό όφελος, ή την δύναμη για χάρη του εγώ τότε δεν κάνετε τίποτε άλλο παρά να σπαταλάτε ενέργεια. Όταν όμως η ζωτική σας ενέργεια ρέει μέσα από το κέντρο της δημιουργίας και οι πράξεις σας έχουν σαν κίνητρο την αγάπη τότε συμμετέχετε στην δημιουργία της ζωής σας, στην μεταμόρφωση και την εξέλιξη σας καταβάλλοντας λιγότερη προσπάθεια. Υπάρχουν τρία στοιχεία στο νόμο της ελάχιστης προσπάθειας.



Τρία πράγματα μπορείτε να κάνετε για να θέσετε σε ενέργεια την αρχή «κάνε λιγότερα και πέτυχε περισσότερα».



Το πρώτο στοιχείο λοιπόν είναι η δεχτικότητα.



«Σήμερα θα δεχτώ τους ανθρώπους, τις καταστάσεις και τα γεγονότα όπως κι αν έρθουν»

Κάθε στιγμή στο σύμπαν είναι ακριβώς όπως πρέπει να είναι. Όταν αντιμάχεστε αυτήν τη στιγμή επειδή κάτι δεν σας αρέσει, δεν σας ικανοποιεί τότε αντιμάχεστε όλο το σύμπαν. Αντί να παλεύετε το σύμπαν πάρτε το απόφαση και δεχτείτε τα πράγματα όπως είναι και όχι όπως θα θέλετε να είναι. Μπορείτε να εύχεστε να αλλάξουν τα πράγματα στο μέλλον και να δραστηριοποιηθείτε για αυτό αλλά αυτή τη στιγμή θα πρέπει να τα δεχτείτε όπως έχουν.

ΟΤΑΝ ΑΝΤΙΔΡΑΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ή ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΟ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΠΩΣ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΤΕ ΣΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΑ.

Τα συναισθήματα είναι καθαρά δικά σας και κανείς άλλος δεν είναι υπεύθυνος για την εκδήλωση τους. Αν μπορείτε να δέχεστε τα πράγματα ως έχουν τότε μπορείτε να αναλάβετε και την ευθύνη για την κατάσταση σας και για όλα τα γεγονότα που θεωρείτε ως προβλήματα.



Αυτό μας οδηγεί στο δεύτερο στοιχείο του νόμου της ελάχιστης προσπάθειας που είναι η Ευθύνη.



Και ευθύνη είναι η ικανότητα να ανταποκριθείτε δημιουργικά στην κατάσταση όπως εμφανίζεται ΤΩΡΑ.

Όλα τα προβλήματα εμπεριέχουν το σπέρμα της ευκαιρίας και αυτή η συνειδητοποίηση σας επιτρέπει να αρπάξετε την στιγμή και να την μετατρέψετε σε μια καλύτερη κατάσταση ή αποτέλεσμα.



Το τρίτο στοιχείο είναι η άρνηση υπεράσπισης.



Αυτό σημαίνει ότι έχετε απαλλαγεί από την ανάγκη να πείσετε τους άλλους για τις απόψεις σας και έτσι θα έχετε πρόσβαση σε τεράστια ποσοστά ενέργειας που μέχρι τώρα σπαταλούσατε άσκοπα. Αν οποιαδήποτε στιγμή συναντήσετε αντίσταση, αναγνωρίστε ότι πιέζοντας την κατάσταση απλά αυξάνεται την αντίσταση περισσότερο Γίνετε εύκαμπτοι και ευπροσάρμοστοι όπως το καλάμι που λυγίζει μέσα σ΄ αυτήν και επιβιώνει από το να στέκεστε άκαμπτοι σαν την ψηλή βελανιδιά που ραγίζει και καταρρέει στην δυνατή καταιγίδα.



Άλλες δραστηριότητες που μπορούν να επαναφέρουν την ισορροπία της ενέργειας στο Δεύτερο Τσάκρα









Το σεληνόφως και η ενατένιση ή το άγγιγμα καθαρού νερού στο ύπαιθρο διεγείρουν το δεύτερο τσάκρα.

Η σελήνη, ιδιαίτερα η πανσέληνος, κάνει πιο φωτεινά και θετικά τα συναισθήματά σας, και σας βοηθά να γίνετε δεκτικοί στα μηνύματα της ψυχής, όπως αυτά αποκαλύπτονται μέσα από τη φαντασία και τα όνειρά σας








.

Αν αυτό το τσάκρα είναι εκτός ισορροπίας πρέπει να μάθετε να εμπιστεύεστε και να απολαμβάνετε τις αισθήσεις σας.

Ξεκινήστε αισθανόμενοι τις διάφορες υφές γύρω σας.

Ακούστε νέες μουσικές και ήχους.

Παρατηρείστε τη φύση και έργα τέχνης.

Δοκιμάστε διαφορετικά φαγητά και ποτά.

Ο χορός μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση αυτού του τσάκρα καθώς και η δουλειά με το σώμα.

Και εδώ, μια πολύ καλή άσκηση είναι το Τάι-Τζι.

Προσπαθήστε ήρεμα να έρθετε σε επαφή με τα συναισθήματά σας ( ζητώντας και επαγγελματική βοήθεια ) για να απελευθερώσετε τα συναισθήματα πόνου, θυμού, φόβου ή ενοχής.

Σταματήστε να βλέπετε ταινίες που αναπαραγάγουν τα παραπάνω συναισθήματα και να ακούτε δακρύβρεχτους στίχους τραγουδιών εκτός εάν θέλετε να κλάψετε και δεν μπορείτε.

Παρατηρήστε όμως μήπως το κλάμα σας είναι αποτέλεσμα αυτολύπης και όχι αυτογνωσίας.

Ακούστε αισθησιακή μουσική.

Βάλτε γύρω σας αρωματικά κεριά.

Βγάλτε μια όμορφη φωτογραφία του εαυτού σας και βάλτε τη σε κορνίζα και σε σημείο όπου θα μπορείτε να τη βλέπετε τακτικά.

Πηγαίνετε στο θέατρο ή σε χορευτικές παραστάσεις.

Κάντε ένα πάρτι για εσάς ή πηγαίνετε σε ρομαντικό δείπνο με τον/την αγαπημένο/η σας.

Φορέστε τα καλύτερα δυνατά υφάσματα και αγοράστε αισθησιακά εσώρουχα.

Βάλτε το διαλογισμό και την άσκηση στη ζωή σας και φυσικά περισσότερο ρέικι και αυτοθεραπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

IO CHE AMO SOLO TE