Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

ΠΡΩΤΟ ΤΣΑΚΡΑ



.Το Πρώτο Ενεργειακό Κέντρο, ή Τσάκρα της Βάσης, ή Η Πύλη της Γης.



Φυτεμένο βαθειά σε εύφορο χώμα το λουλούδι της ζωής ανθίζει εδώ εξασφαλίζοντας δύναμη μέσω της οποίας τρεφόμαστε και ευημερούμε.. Πύλη μέσω της οποίας εισερχόμαστε στον κόσμο αναγγέλλοντας την άφιξη μας στην γη

Έιναι η πηγή όλης της δημιουργίας και της ανάπτυξης ενω ανταλλάσει κυματισμούς με την καθαρή ενέργεια της ζωής

Ο τετράφυλλος λωτός με το βαθύ κόκκινο χρώμα είναι το Σύμβολο που το αντιπροσωπεύει.



■Σανσκριτικό όνομα: Μουλαντχάρα (muladhara), που προέρχεται από το «μούλα» που σημαίνει «ρίζα» και «αντχάρα» που σημαίνει «βάση ή στήριγμα».
■Θέση: Περίνεο, μεταξύ πρωκτού και γεννητικών οργάνων.
■Λειτουργία: Επιβίωση, υπόβαθρο,
■Στοιχείο: Γη
■Εσωτερική κατάσταση: Σταθερότητα.
■Αδένες: Επινεφρίδια, παράγουν αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη δυο ορμόνες που η λειτουργία τους είναι να προσαρμόζουν την κατανομή του αίματος , Με αυτό τον τρόπο, το σώμα μας είναι σε θέση να αντιδρά αμέσως σε διαφορετικές απαιτήσεις. Επιπλέον, τα επινεφρίδια ασκούν κυρίαρχη επιρροή στην ισορροπία της θερμοκρασίας του σώματος
■Μέρη του σώματος: Σπονδυλική στήλη, οστά, μηροί, γάμπες, πόδια, δόντια, νύχια, πρωκτός, παχύ έντερο, προστάτης, αίμα και παραγωγή κυττάρων.
■Αίσθηση: Όσφρηση
■Χρώμα: Ακτινοβολεί κόκκινη δόνηση.Το φλογερό κόκκινο του ριζικού ενεργειακού κέντρου αντιστοιχεί στο κέντρο του πλανήτη, στον εσωτερικό πυρήνα και δηλώνει τη δύναμη να πατάμε στα πόδια μας, να υλοποιούμε με θέληση, να δημιουργούμε.
■Σπερματικός ήχος : “Lam”
■Αίσθηση: Όσφρηση
■ Φωνήεν: «ο», όπως στην αγγλική λέξη rope. (έντονα εμφατικό)
■Ηχος Εκπροσωπείται από τη μουσική νότα Ντο , μια χαμηλή, βαθιά νότα που γειώνει.
■ Πέταλα τέσσερα: vam,sam,sam,sam(η διαφορά εγκειται στον τονισμό των γραμμάτων)
■ Ζώο σύμβολο: ταύρος, ελέφαντας, βόδι.
■ Θεότητες: Μπράγχμα, Ντακίνι, Γαία, Δήμητρα, Περσεφόνη, ‘Ερισκαγκελ, ‘Ανα, Κέρες, Κερρύντουην, Γκεμπ, Άδης, Πβύλ.



Βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης, μεταξύ του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων.

Εδώ ερχόμαστε σε επαφή με το ανεξάντλητο απόθεμα της ενέργειας κουνταλίνι η όπως αλλιώς λέγεται « το φίδι της φωτιάς» . Η σουσούμια, η πιγκάλα και η ίντα τα τρία ενεργειακά κανάλια του ανθρωπίνου σώματος αρχίζουν από αυτό το τσακρα.

Για να διατηρήσουμε την εσωτερική μας ισορροπία πρέπει το πρώτο τσάκρα να λειτουργεί σε αρμονία με το έβδομο.

Κυβερνά την αναπαραγωγή, την σεξουαλικότητα, την τυφλή ενεργητικότητα και κάθε είδους ένστικτο και συνδέεται με τους γεννητικούς αδένες .

Παρόλο που δεν υπάρχει εκεί ενδοκρινικό όργανο, λέγεται ότι σχετίζεται με τους έσω αδένες αδρεναλίνης , μυελό των οστών., και είναι υπεύθυνο για την αντίδραση « μάχομαι και φεύγω» όταν απειλείται η επιβίωση .

Στην περιοχή αυτή βρίσκεται ένας μυς που ελέγχει την εκσπερμάτωση στην σεξουαλική πράξη. Παραλληλίζεται το σπερματοζωάριο με το ωάριο, όπου ο γενετικός κώδικάς, βρίσκεται συσπειρωμένος, και η θρυλική Κουνταλίνι, είναι έτοιμη να εκφραστεί ως ένα πλήρες εξελιγμένο ανθρώπινο ον καθώς λειτουργεί σαν αντλία που βοηθάει το ρεύμα της ενέργειας να αναδυθεί κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Αυτό εμπεριέχει ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης και αγάπης για την ζωή, δημιουργώντας ένα θετικό ενεργειακό πεδίο που επηρεάζει όλα τα υπόλοιπα κέντρα.

Μέσα από αυτό το κέντρο ενωνόμαστε με τη Μητέρα Γη, ερχόμαστε σε επαφή με το πνεύμα της και μπορούμε να βιώσουμε την δύναμη , την αγάπη και την υπομονή της καθώς επιτρέπουμε να εισέλθει η γήινη ενέργεια στο ενεργειακό μας σύστημα.

Μας δίνει γήινη σταθερότητα και το στερεό έδαφος πάνω στο οποίο μπορούμε να χτίσουμε την ζωή μας. Ταυτόχρονα μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια για δημιουργική αυτoέκφραση. Η εξασφάλιση της επιβίωσης, η εύρεση υλικής ασφάλειας, η οικοδόμηση της ύπαρξης μας καθώς και η διαιώνιση του είδους μέσα από την δημιουργία οικογένειας ανήκουν στην σφαίρα του πρώτου τσάκρα. Εδώ ανήκει και η σεξουαλικότητα σαν φυσική λειτουργία και σαν μέσο για την γέννηση των παιδιών.

Το ριζικό τσάκρα είναι η έδρα του συλλογικού ασυνείδητου. Αποτελεί το ζωτικό θεμέλιο όλων των ανώτερων τσάκρα και είναι η πηγή της ζωής.

Αν το ριζικό τσάκρα είναι ανοικτό και λειτουργεί αρμονικά νοιώθουμε μια βαθιά σχέση με την γη καθώς την αντιλαμβανόμαστε σαν ένα ασφαλές μέρος που μας παρέχει τροφή, φροντίδα, στέγη, ασφάλεια.

Η ζωή μας χαρακτηρίζεται από ικανοποίηση, σταθερότητα και εσωτερική δύναμη.

Εάν η ενέργεια του εμποδίζεται βιώνουμε μία έλλειψη θέλησης , σφρίγους και πάθους. Χωρίς επαρκή φυσική ενέργεια, το σώμα δεν μπόρει να δρα σαν μια στοιβαρή άγκυρα για την συνειδητότητα, με αποτέλεσμα την έλλειψη της αίσθησης της πραγματικότητας.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσαρμονία και σε υπερευαισθησία στις εξωτερικές επιδράσεις.

Αν το ριζικό μας τσάκρα υπερλειτουργεί οι σκέψεις και οι πράξεις περιστρέφονται γύρω από υλικά αποκτήματα, την υλική ασφάλεια ή τις αισθησιακές καταχρήσεις και απολαύσεις (φαγητό, σεξ, αλκοόλ ).Το άτομο που στο πρώτο του κέντρο δεν έχει αρμονία έχει δυσκολία να δίνει η να παίρνει ελεύθερα. Εντείνεται επίσης, η απληστία.. Αν το αμφισβητήσουν σε όσα λέει ή κάνει θυμώνει και μερικές φορές μπορεί να φτάσει σε σημείο μανίας ή επιθετικότητας.

Αν υπολειτουργεί το πρώτο τσάκρα τότε δεν υπάρχει σωματική και συναισθηματική αντοχή. Το άτομο δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις τις καθημερινότητας και του λείπει η σταθερότητα -καθώς έχει την αίσθηση ότι χάνει την γη κάτω από τα πόδια του- και η δύναμη να πετύχει τους στόχους του.Τον χαρακτηρίζει η ανασφάλεια και σε περίπτωση άγχους εμφανίζει διάρροια .

Εδώ υπάρχουν Φόβοι υλικής επιβίωσης, εγκατάλειψης ( κυρίως από οικογένεια, ομάδα ) και απώλειας της φυσικής τάξης.

Με λίγα λόγια το άνοιγμα αυτού του κέντρου μας οδηγεί στο να δεχτούμε με χαρά τη ζωή και την πορεία μας πάνω στη Γη, να συμπορευτούμε με τα μαθήματα της ζωής και να συμβαδίσουμε με τις γήινες δυνάμεις. προσφέρει ερωτισμό, θάρρος, δυναμισμό και αποφασιστικότητα.

Αν όμως είναι μπλοκαρισμένο ή παραμείνει μπορεί να οδηγήσει σε μανία, οργή και διαστροφή.

Σαν αιτίες των μπλοκαρισμάτων σε αυτό το κέντρο αναφέρονται η κατάχρηση της σεξουαλικής ενέργειας, του φαγητού και η προσκόληση στα υλικά αγαθά.

Το φλογερό κόκκινο του ριζικού ενεργειακού κέντρου αντιστοιχεί στο κέντρο του πλανήτη, στον εσωτερικό πυρήνα και δηλώνει τη δύναμη να πατάμε στα πόδια μας, να υλοποιούμε με θέληση, να δημιουργούμε.

Ο ήχος του είναι « ου » και είναι έντονα εμφατικός. Εκπροσωπείται από τη μουσική νότα Ντο », μια χαμηλή, βαθιά νότα που γειώνει.

Οι λίθοι του είναι ο κόκκινος Γρανάτης ή Αλμανδίνης, το Ρουμπίνι, Ο Κυπρίτης, Ο Αιματίτης, Ο κόκκινος Ίασπις, το κόκκινο Κοράλλι, ο Χαλαζίας Καπνιάς, Ο μαύρος Τουρμαλίνης ή Σορλίτης, Ο κόκκινος Αχάτης, Ο Όνυχας, Ο Αχάτης, Ο μαύρος Οψιδιανός, Ο Αμετρίνης, Ο Σαρδόνυξ (είναι Όνυξ όπου τα σκούρα στρώματα είναι κόκκινα ή καστανά)

Ζώδια :Κριός / Άρης, Ταύρος, Σκορπιός / Πλούτωνας, Αιγόκερος / Κρόνος, (στις Αγιουρβεδικες διδασκαλίες ταυτίζεται με τον Ήλιο)

Μάντρα: ΛΑΜ



Σωματικά προβλήματα που εκδηλώνονται όταν το πρώτο τσάκρα δεν λειτουργεί σωστά είναι :



α) Προβλήματα στην σπονδυλική στήλη και στα πόδια

β) Δυσλειτουργία των όρχεων

γ) Δυσκοιλιότητα, κολίτιδα και αιμορροΐδες

δ) Εύθραυστα δόντια και νύχια

ε) Αναπνευστικά προβλήματα

στ) Δυσκολία στην δημιουργία νέων κυττάρων



ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗΣ (από το βιβλίο, η ανατομία του πνεύματος της Caroline Myss )



Από την φυλή μας (πατρίδα) και την οικογένεια μαθαίνουμε τι θα πει αφοσίωση, σεβασμός και δικαιοσύνη. Ηθικές αξίες που είναι απαραίτητες για την ευημερία μας και την αίσθηση της προσωπικής και ομαδικής ευθύνης. Κάθε μια από αυτές εκφράζει την ιερή αλήθεια « τα πάντα είναι ένα ».

Ερωτήσεις:



1) Ποια είναι η θέση σου σε σχέση με την αφοσίωση, τον σεβασμό και την δικαιοσύνη. Με ποιο τρόπο τα εισπράττεις και με ποιο τρόπο τα δίνεις στην ζωή σου;



2) Ποια πιστεύω και ποια πρότυπα έχεις κληρονομήσει από την οικογένεια σου;

Τα αποδέχεσαι όλα ή πιστεύεις ότι κάποια πρέπει να αλλάξουν.



Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΜΑ (Από το βιβλίο: ΟΙ 7 ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ του Deepak Chopra)



Ο νόμος του Κάρμα ή της αιτίας και του αποτελέσματος αντιστοιχεί στο πρώτο τσάκρα.

Όσο αφορά το υλικό επίπεδο κάθε τι που πράττεται, κάθε δράση σας, οδηγεί στην αντίστοιχη αντίδραση. Κάθε πράξη σας γεννά μια δύναμη ενέργειας που επιστρέφει σε σας με ανάλογο τρόπο. Ότι σπέρνουμε θερίζουμε. Αν με την συμπεριφορά σας προσφέρεται ευτυχία και επιτυχία στους άλλους τότε ο καρπός του κάρμα σας θα είναι η ευτυχία και η επιτυχία Μπορείτε να θέσετε σε εφαρμογή το νομό του κάρματος αν αποφασίσετε να κάνετε τα ακόλουθα βήματα:



1)Παρατηρήστε τις επιλογές που κάνετε κάθε στιγμή. με αυτόν τον τρόπο έχετε την πλήρη συνείδηση του παρόντος σε οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον.



2)Αναρωτηθείτε: ποιες οι συνέπειες της επιλογής που κάνω; Θα φέρει ευτυχία σε μένα και τους άλλους;



3)Ζητήστε από την καρδιά σας να σας καθοδηγήσει. Αν αισθανθείτε άνεση τότε ακολουθήστε την επιλογή σας άφοβα. Αν νιώσετε δυσφορία προσπαθήστε να δείτε τις συνέπειες τις επιλογής σας. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάτε τον εαυτό σας να κάνει τις σωστές επιλογές για σας και για τους γύρω σας.



Ορισμένες φορές, απλές καθημερινές δραστηριότητες μπορούν να επαναφέρουν την ισορροπία σε ένα τσάκρα. Ας δούμε κάποιες από τις πλέον σημαντικές.



Αυγή, ηλιοβασίλεμα, φρέσκο έδαφος










Χρειάζεται να κάνετε όσα περισσότερα μπορείτε για να ξανασυνδεθείτε με το σώμα σας.

Ξεκινήστε με όσο περισσότερη σωματική άσκηση γίνεται.

Το Τάι-Τζι είναι η καλύτερη άσκηση για να ξαναβρείτε τη σχέση σας με το φυσικό σας σώμα και τη σχέση σας με τις ρίζες σας. Δοκιμάστε ένα μασάζ ή σιάτσου. Βρείτε κάποιον επαγγελματία θεραπευτή ή κάποιον που δουλεύει με αρωματοθεραπεία και κρυσταλλοθεραπεία και ζητείστε τη συμβουλή του.

Η κηπουρική και η κεραμική είναι επίσης δραστηριότητες που σας βοηθούν να γειωθείτε, αν έχετε δυσκολίες σε αυτό το τσάκρα.

Σε ψυχολογικό επίπεδο κοιτάξτε τη σχέση σας με τη μητέρα σας στα πρώτα σας χρόνια. Αν μπορείτε μιλήστε μαζί της και πάρτε πληροφορίες. Αν σας είναι επώδυνο μιλήστε με κάποιον θεραπευτή που ασχολείται εναλλακτικά με τη θεραπεία της ψυχής ή σε κάποιο σύμβουλο. Διοργανώνονται επίσης πολλά βιωματικά σεμινάρια με ραϊχικές αναπνοές που είναι πολύ θεραπευτικά.

Ζητήστε και θα σας έρθουν οι πληροφορίες που χρειάζεστε κι εμπιστευτείτε το ένστικτό σας.

Σε πρακτικό επίπεδο, οργανώστε τα συρτάρια σας. Στρώστε το τραπέζι για το πρωινό σας πριν πέσετε για ύπνο.

Πληρώστε εγκαίρως τους λογαριασμούς σας. Ψάξτε και παρακολουθείστε εργαστήρια για το πώς να φροντίζετε τον εαυτό σας. Μονιάστε με την οικογένειά σας. Γνωρίστε τους γείτονές σας. Δημιουργείστε καθησυχαστικές συνθήκες στην καθημερινότητά σας.

Καθίστε στη γη, στη στάση του λωτού ή οκλαδόν, και τροφοδοτηθείτε με την ενέργειά της, και ακόμα ατενίστε τον κατακόκκινο ήλιο όταν ανατέλλει ή δύει.

Οι τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην ομαλή λειτουργία του Πρώτου Τσάκρα είναι:Πρωτεΐνες,ρίζες, μανιτάρια, τροφές με κόκκινο χρώμα (Ντομάτα, μήλα, κόκκινο πιπέρι, ρόδι, καρπούζι, κόκκινα ραδίκια, φράουλες, ραβέντι, κεράσια, κόκκινα σταφύλια, σμέουρα, σκόνη τσίλι, αμύγδαλα.)

Τα αιθέρια έλαια που τονώνουν το τσάκρα αυτό έχουν χρώμα καφέ ή κόκκινο και είναι το ξύλο κέδρου, το μύρο , το πατσουλί, λιβάνι, σανδαλόξυλο, βετιβέρ, γεράνι, ελεμί.

Χρησιμοποιήστε τα και στο μπάνιο σας ή στο μείγμα λαδιού για το μασάζ..

Επιλέξτε αρωματικά κεριά με αυτά τα αρώματα, ή ψάξτε να βρείτε θυμιάματα. Η αρωματοθεραπεία συντελεί αποτελεσματικά στην ενδυνάμωση, γείωση και επικέντρωση



Βάλτε το διαλογισμό και την άσκηση στη ζωή σας και φυσικά περισσότερο ρέικι και αυτοθεραπεία.



ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ



1.Επιλέξτε μια θεότητα της γης, μελετήστε την μυθολογία σχετικά με αυτήν και εξοικκειωθελιτε με τις μορφές με τις οποίες έχει απεικονιστεί.
2.Διευρύνετε τη σχέση σας με τον Φυσικό κόσμο, εξετάζοντας τι σας δίνει η γη και τι της δίνετε εσείς.
3.Διαλογιστείτε πάνω στο στοιχείο της γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

IO CHE AMO SOLO TE