Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

ΤΟ ΜΥΑΛΟ


την αγορά ενός δεύτερου ζευγαριού ακριβών παπουτσιών ή για το ότι δεν μπορείς να θυμηθείς τον τίτλο της ταινίας που παρακολούθησες χθες να ξέρεις ότι ευθύνεται το... κεφάλι σου!

Επικλινής πυρήνας
... δαπανάς για τα παπούτσια σου όσα πληρώνεις και για το ενοίκιο
Ο επικλινής πυρήνας είναι το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου. Όταν αγοράζεις ένα καινούργιο, πανάκριβο ζευγάρι, αυτός πλημμυρίζει με τις «ορμόνες της χαράς»: την ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη. Το αποτέλεσμα; Θέλεις περισσότερα παπούτσια.

Αμυγδαλή
... ακούς ήχους το βράδυ και τρομάζεις
Όταν το σώμα σου διαισθάνεται απειλή, οι νευρικές οδοί στέλνουν προειδοποιητικά σήματα στην αμυγδαλή, που αποτιμά τον κίνδυνο και πυροδοτεί την αντίδραση «φυγή ή μάχη». Αυτός ο βόλος μεγέθους ρώγας σταφυλιού, στη βάση του εγκεφάλου, ελέγχει τα αισθήματα πανικού.

Ραβδωτό σώμα
... κάνεις πίσω στις επενδύσεις υψηλού ρίσκου
Το ραβδωτό σώμα επιτρέπει στον εγκέφαλο να προβλέψει μια αρνητική έκβαση και να σε προειδοποιήσει ώστε να προχωρήσεις με προσοχή. Όσον αφορά τα οικονομικά ζητήματα, είναι αυτό που σε παρακινεί να προστατέψεις τα χρήματά σου και να αποφύγεις την απώλειά τους στη συμπλήρωση του ΠΡΟΠΟ ή του ΛΟΤΤΟ, ή στο χρηματιστήριο!

Οδοντωτή έλικα
... νιώθεις πως το έχεις ξαναδιαβάσει αυτό
Όταν λαμβάνει χώρα ένα συμβάν που είναι παράξενα όμοιο με μια ανάμνηση που έχει αποθηκευτεί στην οδοντωτή έλικα (ένα κέντρο μνήμης στον ιππόκαμπο), έχεις αυτό που λέμε deja vu.

Ιππόκαμπος
... ξεχνάς ξαφνικά το όνομα του συνομιλητή σου
Σε αυτόν συμβαίνουν τέσσερα στάδια επεξεργασίας: η προσοχή (η εκμάθηση πληροφοριών), η κωδικοποίηση (η αποθήκευσή τους), η εμπέδωση (η επεξεργασία τους) και η ανάκτηση (η επαναφορά τους). Εάν κάποιο από αυτά τα τέσσερα βήματα δεν ολοκληρωθεί σωστά, μπλοκάρεις.

Αύξησε τη μνήμη σου
Με κουνγκ φου ή χιπ χοπ
Σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε το 2007 το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, η επίσκεψη στο γυμναστήριο μπορεί να σε οδηγήσει στην εκβλάστηση νέων κυττάρων στον επικλινή πυρήνα, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι ζωτικής σημασίας για τη μνήμη. Οι ερευνητές μελέτησαν τον όγκο του αίματος στον εγκέφαλο ενηλίκων που ασκούνταν τέσσερις φορές την εβδομάδα, για τέσσερις μήνες, και διαπίστωσαν ότι η κίνηση ενεργοποιεί την παραγωγή περισσότερων νευρώνων. Το κλειδί, ωστόσο, επιμένουν, είναι ο συνδυασμός. Μη σκέφτεσαι αν πρέπει να διαλέξεις χορό ή πολεμικές τέχνες: κάν' τα και τα δύο!

Πρωινό με αβγά
Οι καλύτερες τροφές για τον εγκέφαλο είναι αυτές που χρειάζονται ψυγείο. Προτίμησε φρέσκα φρούτα και λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη και απόφυγε τα trans λιπαρά, που μειώνουν την ικανότητα των εγκεφαλικών κυττάρων να επικοινωνούν μεταξύ τους. Το ιδανικό πρωινό αποτελείται από αβγό, που περιέχει βιταμίνες Β οι οποίες βοηθούν τα νευρικά κύτταρα να παράγουν γλυκόζη, την κύρια πηγή ενέργειας του εγκεφάλου, αντιοξειδωτικά και λιπαρά οξέα Ω-3. Συνόδευσέ το με πράσινο τσάι, που περιέχει θεανίνη, ένα αμινοξύ που προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από τη φθορά.

Μην κολλάς
Το κλειδί για να θυμάσαι γεγονότα που σε μπερδεύουν είναι να τους δίνεις την αμέριστη προσοχή σου όταν τα πρωτομαθαίνεις. Σε μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (UCLA) ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να απομνημονεύσουν πληροφορίες, στην αρχή με τη συνοδεία φασαρίας και μετά χωρίς αυτήν. Τα τεστ έδειξαν ότι τις απομνημόνευσαν λιγότερο όταν δεν υπήρχε θόρυβος. Όταν έχεις να κάνεις πολλά πράγματα μαζί, πιάσε μία δουλειά κάθε φορά και άλλαζέ τη κάθε μία ώρα. Εάν δεν μπορείς να την τελειώσεις σε αυτό το διάστημα, πήγαινε στην επόμενη. Έτσι, ο εγκέφαλός σου θα απασχολεί διαφορετικές περιοχές κάθε φορά, οπότε θα είσαι σε διανοητική εγρήγορση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

IO CHE AMO SOLO TE