Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΑΜΟΥ


Είναι γνωστό ότι αυτοί οι τομείς απασχολούν όπως φαίνεται όλους τους ανθρώπους. Τα προβλήματα είναι πολλά και θα έλεγα βασανιστικά. Συχνά η λύση τους δείχνει ανέφικτη.

Θα προσπαθήσω να αναπτύξω σε μια σειρά παρουσιάσεων, διάφορα θέματα, με σκοπό να ξεκαθαρίσουμε ορισμένες νομοτέλειες και βαθύτερες αιτίες τέτοιου είδους προβλημάτων. Στα συμπεράσματα αυτά έχω οδηγηθεί από την έως τώρα προσωπική μου εμπειρία, επίσης συζητώντας με διάφορους ανθρώπους, διαβάζοντας λίγα βιβλία και παρατηρώντας το πως εξελίσσεται η ζωή (είτε η δική μου, είτε των άλλων).

Ο διαλογισμός και η προσωπική εργασία επί του εαυτού μας βοηθάει σημαντικά στο να βάλουμε κάποια τάξη στα αισθήματα και στις σκέψεις μας και συμβάλει στο «σπάσιμο» των καθιερωμένων μηχανιστικών ιδεών και αισθημάτων, τα οποία μας καταδυναστεύουν.

Ο διαλογισμός προσφέρει ένα είδος αποταύτισης από τα προβλήματά μας, δεν μας τα επιλύει. Η αποταύτιση όμως αυτή μάς τοποθετεί σε μια οπτική γωνία εντελώς διαφορετική από την ταύτιση και τότε διακρίνουμε πράγματα που ούτε μπορούσαμε να τα φανταστούμε.

Καλές είναι οι φαντασιώσεις, τα όνειρα, ο ρομαντισμός. Όμως εκτός από την ποιητική πλευρά οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν και κάποια πραγματικότητα. Βεβαίως να ζήσουμε το "όνειρο", αλλά η σκληρή πραγματικότητα ενδέχεται να το μετατρέψει σε εφιάλτη. Κάλλιστα μπορούμε να έχουμε μια σχέση με έναν άνθρωπο χωρίς να ονειροβατούμε, χωρίς να ζούμε στον κόσμο μας. Η μαγεία της σχέσης δεν θα χαθεί αν χαθούν οι φαντασιώσεις μας. Ίσως δεν θα είναι πλέον αυτό που ψάχνουμε, όμως αν αναζητούμε τις αυταπάτες καιρός είναι να ωριμάσουμε.

Δεν θα ήθελα να γίνω κυνικός, όμως μια ανθρώπινη σχέση δεν βασίζεται μόνο στο συναίσθημα, και μάλιστα στην ανώριμη συναισθηματικότητα της εφηβείας από την οποία πεισματικά αρνούμαστε να βγούμε. Υπάρχουν και τα συναισθήματα ενός ενήλικα, υπάρχουν οι συνθήκες, υπάρχει ακόμα και η λογική. Μην αναστατώνεστε. Η ορθή λογική δεν πρόκειται να σκοτώσει το συναίσθημα σε μια σχέση. Μόνο τις αυταπάτες θα σκοτώσει.

Αν λοιπόν σας ενδιαφέρουν οι αυταπάτες και η διαβίωση σε έναν φανταστικό κόσμο τότε μην κάνετε τον κόπο να διαβάσετε τα παρακάτω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

IO CHE AMO SOLO TE