Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο διαλογισμός, που είναι μια οπτική γωνία θεώρησης και εφαρμογής του εσωτερισμού επηρεάζει βαθύτατα την ανθρώπινη φύση, εφ΄ όσον αυτή βέβαια επιθυμεί να αλλάξει. Οι αλλαγές αυτές δεν παραμένουν μόνο μέσα στα πλαίσια του εαυτού μας, δεν είναι δηλαδή στείρες όσον αφορά την κοινωνία γενικότερα. Ο άνθρωπος μόνος του δεν μπορεί να ευτυχήσει και να εκπληρώσει τον όποιο σκοπό της ζωής του. Απαραίτητη είναι η συνδρομή ολόκληρης της κοινωνίας και ένας από τους βασικούς σκοπούς του εσωτερισμού είναι η εξέλιξή της. Αυτό ακούγεται τόσο κοινότυπο και τετριμμένο, έχει χρησιμοποιηθεί τόσο πολύ από δημαγωγούς, απατεώνες, θεωρητικούς και κυρίως από τον κάθε έναν από εμάς, που εναγωνίως προσπαθούμε να καλύψουμε την προσωπική μας ασημαντότητα, πίσω από ευγενείς σκοπούς.

Η απογύμνωση όμως από τις νοητικές εικόνες και τις συναισθηματικές προσκολλήσεις που προκαλεί στο άτομο η βαθιά εφαρμογή του διαλογισμού, δεν μπορεί παρά να έχει μια καταλυτική επίδραση στο ίδιο και στο περιβάλλον του, είτε το στενό, είτε το ευρύτερο. Η επίδραση αυτή δεν είναι λόγια του αέρα, όπως αυτά που σχεδόν καθημερινά φτάνουν στα αυτιά μας από διάφορες πηγές (στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και ο ίδιος μας ο εαυτός), αλλά κάποια διαφορετική πραγματικότητα, κάποιο διαφορετικό βίωμα.

Για να αλλάξει η κοινωνία πρέπει να αλλάξουν οι άνθρωποι. Ο κάθε ένας ξεχωριστά. Δεν είναι ζήτημα νομοθεσίας και ιδεολογίας, αλλά βελτίωσης του χαρακτήρα μας. Ένα ενδεικτικό στοιχείο ότι έχει επιτευχθεί η πολυπόθητη αυτή προσωπική αλλαγή, είναι ότι το άτομο βγαίνει από την κατάσταση της ναρκισσιστικής αυταρέσκειας και ασχολείται με την προσφορά προς τους συνανθρώπους του. Όταν πίσω από αυτή την προσφορά κρύβεται η τάση της επίδειξης και της αναγνώρισης, τότε μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι κάτι θέλουμε να κρύψουμε. Ίσως την κενότητά μας. Όταν όμως υπάρχουν ανιδιοτελείς ευγενείς προθέσεις τότε έχουμε πράγματι αλλάξει, αλλά την αλλαγή αυτή δεν την συζητάμε και πολύ, ούτε με τον ίδιο μας τον εαυτό. Την γνωρίζουμε ίσως αλλά δεν την απολαμβάνουμε με αυτάρεσκο τρόπο. Σιγούμε και δρούμε για το γενικότερο καλό.

Θέλω να επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι οι μελέτες που θα παρουσιάσω πάνω στο θέμα αυτό, απηχούν μόνο τις προσωπικές μου απόψεις και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως επίσημη θέση του εσωτερισμού (δεν υπάρχουν τέτοιες), ούτε κάποιας οργάνωσης. Είναι απλώς αποτέλεσμα επεξεργασίας πολλών δεδομένων από διάφορες πηγές και από την ίδια την προσωπική μου ζωή. Επειδή αφορούν το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο ίσως συνειρμικά παραπέμπουν σε πολιτικές και κοινωνιολογικές θεωρίες, δεν υποκρύπτουν όμως καμία πολιτική θέση. Ασχολούνται ουσιαστικά με την επίδραση που έχει στην κοινωνία η προσωπική εξέλιξη των ατόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

IO CHE AMO SOLO TE